IBM og Intel på superdatatoppen

En ny en rangering av verden kraftigste datamaskiner ble publisert i går. Maskinen på topp er blitt dobbelt så stor.

En ny en rangering av verden kraftigste datamaskiner ble publisert i går. Maskinen på topp er blitt dobbelt så stor.

Den 25 utgaven av TOP 500-listen over verden raskeste superdatamaskiner ble publisert i går, i forbindelse med 20th International Supercomputing Conference (ISC2005) som arrangeres i Heidelberg i Tyskland.

Denne gangen har det skjedd store endringer på de ti øverste plassene. Halvparten av systemene er blitt erstattet av nye systemer siden november i fjor. I bunnen av listen er de 201 nederste systemene i forrige utgave av listen, forsvunnet ut til fordel for nye og kraftigere maskiner.

Fortsatt ligger BlueGene/L System på toppen. Denne maskinen er utviklet i fellesskap av IBM og det amerikanske energidepartements National Nuclear Security Administration (NNSA) og er installert ved departementets Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore i California. Men siden forrige liste i november i fjor, er systemet blitt dobbelt så stort, samtidig som ytelsen har fra 70,72 teraflops (TFlop/s - flyttalsoperasjoner per sekund) til 136,8 teraflops. Fortsatt er systemet bare halvferdig.

Også på andre plass finner man et IBM Blue Gene-system. Dette har samme arkitektur som vinneren, men er noe mindre i størrelse. Dette systemet ble nylig installert ved IBMs eget Thomas J.Watson Research Center i Yorktown i New York, og har en ytelse på 91,2 teraflops.

Det betyr at forrige rundes nummer to, SGI Altix/Volaire-systemet til NASA Ames Research Center i Mountain View, California, er blitt skjøvet ned på tredjeplass. Denne maskinen leverer en ytelse på 51,85 teraflops.

Maskinen som nå ligger på fjerdeplass, var i flere år verdens kraftigste datamaskin. Earth Simulator er bygget av NEC og har en ytelse på 35,86 teraflops.

Den kraftigste datamaskinen i Europa ligger på femte plass. MareNostrum er bygget av IBM og befinner seg ved Barcelona Supercomputer Center i Spania. Ytelsen er med testprogrammet Linpack blitt målt til å være 27,91 teraflops, bare 0,46 teraflops mer enn Europas nest kraftigste maskin, en IBM Blue Gene som eies av ASTRON og er installert ved Universitetet i Groningen i Nederland.

Av de 500 maskinene på listen, er 51,8 prosent av maskinene blitt levert av IBM. Disse maskinene står for til sammen 57,9 prosent av den totale ytelsen til alle de 500 maskinene. HP ligger på andreplass med 26,2 prosent av systemene og 13,3 prosent av ytelsen, mens SGI er tredjestørst med 5 prosent av systemene og 7,45 prosent av ytelsen.

Ingen av systemene på listen har nå en ytelse på mindre enn én TFlop/s. Det svakeste systemet har nå en ytelse på 1,166 TFlop/s. I den forrige utgaven av listen lå dette systemet på plass nummer 299, mens det svakeste systemet hadde en ytelse på 850,6 GFlop/s.

Maskinen som ligger på 500 plass, en T3E1200/1900 fra Cray som ble installert i 2001 for de amerikanske myndighetene. Denne maskinen har omtrent like mye regnekraft som alle maskinene samlet på den første utgaven av Top500-listen som ble utgitt i juni 1993.

Fortsetter denne utviklingen, vil systemet som innehar plass 500 om 12 år, ha en ytelse på 1,69 PFlop/s (petaflops), som er den samlede ytelsen på systemene på listen i dag. For seks måneder siden var den samlede ytelsen 1,127 PFlop/s.

Antallet systemer basert på Intels-prosessorer har økt fra 287 til 333 det siste året. 77 systemer er basert på IBMs Power-prosessorer, 36 er basert på HP PA-Risc, men det står AMD-prosessorer i 25 av systemene på listen. Hele 304 av systemene karakteriseres som klynger.

Stadig flere av superdatamaskinene på listen er installert i USA - 294 i dag mot 267 for seks måneder siden. Antallet øker også betydelig i Asia, hvor 81 av systemene er installert. Av disse finnes 23 i Japan og 19 i Kina.

Europa ligger likevel foran med 114 installerte systemer, hvorav 40 finnes i Tyskland og 32 i Storbritannia.

Hele listen er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen