IBM og Microsoft frir til Mac-brukere

Det tolkes som en bekreftelse på at Mac blir stadig mer utbredt som bedrifts-pc.

IBM og Microsoft frir til Mac-brukere

Det tolkes som en bekreftelse på at Mac blir stadig mer utbredt som bedrifts-pc.

Både IBM og Microsoft anstrenger seg for å hevde sin interesse for Macintosh, i anledning Apples store pågående samling Macworld i San Francisco denne uken. De to gigantene kunngjorde nyheter som skal gjøre det lettere for bedrifter å integrere Mac-brukere i miljøer med Windows-pc-er, og, i tilfellet IBM, i miljøer med Windows og Linux-pc-er.

IBM sier deres gratis kontorpakke Lotus Symphony, som siden i fjor våres har vært tilgjengelig for både Windows og Linux, skal lanseres for Mac innen utgangen av januar.

Lotus Symphony bygger på den fritt tilgjengelige pakken OpenOffice.org, med utvidelser som gjør den hensiktsmessig i et bedriftsmiljø. Pakken kan lastes ned gratis. IBM tilbyr supportavtaler.

OpenOffice.org ble selv først fullt ut kompatibel med vanlig Linux da versjon 3.0 kom i oktober i fjor (2008). Tidligere utgaver kunne bare kjøres på Mac dersom man brukte X11, et grafisk grensesnitt for Unix.

En av de sentrale personene i IBM Lotus, Kevin Cavanaugh, forteller til magasinet Forbes at av de rundt tusen selskapene som deltok i beta-programmet for Lotus Symphony, var det en tredel som lastet med Mac-utgaven. Han sier det kom som en overraskelse på både dem og Apple at en så stor andel hadde Mac-brukere i sin midte.

Forrester-analytiker Ted Schadler sier til Forbes at to faktorer bidrar til å gjøre Mac mer akseptabel i bedriftsmiljøer. Den ene er vedvarende skepsis til Windows Vista, den andre er press fra ledere som ikke lenger finner seg i at IT-avdelinger bannlyser Apple-produkter som Mac og iPhone.

IBMs andre Macworld-relaterte kunngjøring er at Lotus Notes versjon 8.5 er klar i Mac-utgave, med grensesnitt- og funksjonalitetsforbedringer som i Windows-versjon. Det innebærer blant annet tilstedeværelse («presence») integrert i kontaktlisten, kjapp tilgang til IP-samtaler gjennom SameTime, integrasjon mot avtaletjenester fra Google og Yahoo, og mer effektiv håndtering av e-postvedlegg som lagres på selve Domino-serveren. Notes 8.5 for Mac krever versjon 10.5 av operativsystemet, det vil si «Leopard».

Parallelt med Notes 8.5 for Mac, har IBM også oppgradert sin iNotes til 8.5: Dette er en løsning som gir Notes-brukere tilgang til sin e-post på Apples mobiltelefon iPhone. iNotes er web-basert: Det betyr at e-posten leses i nettleseren Safari.

Microsoft hilser Macworld 2009 med to nye produkter, begge i betautgave: Document Collaboration Companion for Mac, og en oppgradering av den Exchange-vennlige e-postklienten Entourage i en versjon døpt Entourage EWS (Exchange Web Services).

Document Collaboration Companion er en utvidelse av kontorpakken Office 2008 (Mac-versjonen av Office) som skal få Mac-brukere til å gli lettere inn i Office-baserte samarbeidsordninger. Den framstår som en selvstendig applikasjon basert på programmeringsgrensesnittet «Cocoa», hvilket vil si at den utnytter Mac-ens eget brukergrensesnitt. Hensikten er å integrere Mac-brukere mot tjenester formidlet av Sharepoint og Office Live, inkludert offline caching av dokumenter, slik at brukernes valg av pc – Windows eller Mac – ikke lenger skap spille noen rolle for deres evne til å samarbeid digitalt.

Verktøyet er langt fra ferdig: Det skal slippes som «privat beta», det vil si med begrenset tilgang, i løpet av februar. Målet er at den endelige utgaven skal være klar «seinere i år». Mer informasjon vil legges ut på Microsofts nettsted Mactopia.

Microsoft forklarer at endringene i Entourage, e-postklienten i Office 2008, er gjort med tanke på å få den på høyde med Windows-klienten Outlook hva angår funksjonalitet, ytelse, utvikling og drift. EWS signaliserer først og fremst en mer hensiktsmessig protokoll og en bedre tilpassing til Exchange Server 2007 SP1 eller nyere. En offentlig beta av Entourage EWS vil være tilgjengelig gjennom Mactopia innen utgangen av januar. En endelig versjon ventes «seinere i år»: Den vil legges ut gratis for brukere av Office 2008.

Microsoft har levert programvare til Mac helt siden de lanserte Word 1 for Mac i 1984, snart 25 år siden. Leder av Microsofts forretningsenhet Macintosh Business Unit (MacBU), Eric Wilfrid, sier til Seattle Post Intelligencer at 77 prosent av alle Mac-eiere bruker Office for Mac, ifølge en undersøkelse Microsoft selv har gjennomført.

MacBU omfatter i dag over 230 utviklere på fulltid. Avdelingen er foreløpig ikke engasjert i å lage tjenester for iPhone. Wilfrid sier det kan bli aktuelt i den utstrekning de kom fram til at det var noe Mac-brukere trengte for å være produktive. Microsofts første applikasjon for iPhone, Seadragon, ble utviklet av en annen avdeling, Live Labs.

    Les også:

Til toppen