IBM og Microsoft viste sikre webtjenester

IBM og Microsoft har demonstrert sitt felles arbeid for standarder innen sikre webtjenester for e-handel.

IBM og Microsoft har demonstrert sitt felles arbeid for standarder innen sikre webtjenester for e-handel.

De to programvaregigantene IBM og Microsoft har lenge samarbeidet innen utviklingen av standarder for webtjenester ("web services"). I går innkalte de pressen i New York til en demonstrasjon av nye standarder for sikre webtjenester innen autentisering og e-handel mellom bedrifter med svært forskjellige IT-plattformer. Bill Gates vakte oppmerksomhet ved å kjøre en nettleser fra Netscape mot et Linux-system – og attpå til forsikre at eventuelle patenter på standardene ville tilbys uten royalty, i tråd med vedtak i W3C. IBM var representert med sin egen programvarehøvding, Steve Mills.

Demonstrasjonen viste webtjenester for å kople sammen IT-systemer til to bedrifter for å opprette sikre ordninger for e-handel mellom dem, selv om IT-systemene kjører på helt forskjellige plattformer, for eksempel Windows og Linux, og uten at det er nødvendig å skrive ny kode. En webtjeneste for autentisering lot en innkjøper logge seg inn på sitt eget bedriftssystem, og gå videre derfra til å bestille varer fra en ny leverandør utenfor – uten å måtte oppgi nytt brukernavn eller passord, og uten at det ble leflet med sikkerheten. En webtjeneste for sikker meldingsutveksling gjorde at innkjøperen fikk bekreftet ordren straks den var mottatt i den andre enden.

Tjenestene som ble vist, er ikke vanskelig å gjennomføre der bedrifter har like IT-systemer. Uavhengige observatører mener funksjonaliteten som IBM og Microsoft demonstrerte i fellesskap, varsler at det nå faktisk kan bli like enkelt å samkjøre partnere med ulike IT-plattformer.

Mills og Gates sa at de vil trekke konkurrenter som Oracle og BEA inn i det videre arbeidet med standardene. Mills mente at framgangsmåten Microsoft og IBM har valgt, der ledende aktører utvikler noe som faktisk virker før de går videre til et standardiseringsorgan, er langt mer effektiv enn å starte arbeidet i en komité.

I en pressemelding oppsummerer IBM demonstrasjonen i tre punkter:

  • Webtjenester fungerer i praksis
  • IBM og Microsoft leverer i tråd med sine løfter
  • IBM og Microsoft er i ferd med sammen å levere neste nivå innen funksjonelle webtjenester

Demonstrasjonen var første gang toppledere fra IBM og Microsoft opptrådte på samme scene siden Microsoft trakk seg fra OS/2-samarbeidet tidlig på 1990-tallet, skriver Wall Street Journal.

Til toppen