RESULTATERFINANS

IBM og Oracle avslører mobilplaner

IBM utfordrer Sybase og Oracle for å sikre seg en bit av det lukrative mobildatabase-markedet.

Øystein Kvistad
17. mai 1999 - 02:15

IBM har testet ut en mobildatabase i flere måneder og arbeider dessuten med en bitte liten (50K) database for Palm Pilot og andre små kommunikasjonsenheter. Selskapet ventes å offentliggjøre løsningen offentlig senere i dag, mandag 17. mai, melder Computer Reseller News (CRS).

IBM håper å kunne ha begge de nye databaseløsningene klar for kommersiell lansering innen utgangen av året, hevder CRS, uten at IBM ønsker å kommentere saken.

Markedet for mobile databaseløsninger vokser raskt - mye raskere enn det regulære databasemarkedet - skal en tro markedsanalytikere. Små, slanke databaser selger stadig mer etter hvert som operativsystemer blir implementert i små kommunikasjonsenheter som mobiltelefoner og håndholdte systemer (for ikke å glemme biler).

Men IBM får sterk konkurranse - ikke minst fra databasegiganten Oracle som i dag vil offentliggjøre sin kjøreplan for mobilprodukt-lanseringer, inklusive OracleLite 8I som har såkalte "Web-To-Go"-egenskaper som gjør det mulig å tilpasse tradisjonelle applikasjoner til mobile plattformer gjennom noen få, enkle trinn (se også pekere til digi.nos tidligere artikler om Oracles Panama-prosjekt nedenfor eller i margen til høyre).

Og Oracle-lederne er ikke snauere enn at de slår fast at "IBM kommer for sent på banen".

- Vi har jobbet med slike løsninger de siste fire og et halvt årene, vi lanserte en 50K-versjon i fjor, og vi har bygget opp vår databaseløsning helt fra grunnen av med tanke på at den skulle brukes i mobile løsninger, opplyser Oracle.

Men verken Oracle eller IBM er markedsleder i dette segmentet, skal en tro analysebyrået Dataquest som opplyser at Sybase Inc. har en markedsandel innen mobile databaser på omlag 55 prosent (1998-tall).

Terry Stepien i Sybase sier til CRS at selskapet allerede har begynt salget av sin "ultralette" 50K-database for dataprodukter basert på operativsystemene PalmPilot og Windows CE. Nå er Sybase på leting etter andre operativsystemer å porte databasen til.

- Vi ønsker å utvide den til andre håndholdte og intelligente informasjonsenheter, sier Stepien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.