IBM øker forspranget med Linux

IBM drar fra HP på serversiden ogb Linux spiser seg stadig større, viser tall fra Gartner.

IBM drar fra HP på serversiden ogb Linux spiser seg stadig større, viser tall fra Gartner.

Tall fra Gartner viser at Sun står i fare for å miste tredjeplassen på listen over verdens største server-leverandører til Dell. Sun har slitt siden dotcom-bølgen brakk over og er nå i ferd med å bli tatt igjen av Dell.

Det er som vanlig IBM som leder, for stormaskinene deres veier tungt når man måler etter verdi. Så kommer HP og Sun, men altså bare såvidt.

Dell's løftet salget med 24,8 prosent fra første kvartal i 2003 til en server-omsetning på 1,17 millarder dollar. Sun, derimot, opplevde et fall på 12,5 prosent og ender på 1,22 milliarder dollar. I USA har Dell allerede gått forbi Sun.

HPs salg vokste med 6,2 prosent til 3,07 milliarder dollar, men må se seg slått av IBM som løftet sitt salg med 16,7 prosent til 3,63 milliarder dollar.

Dermed mister HP relativt sett markedsandeler, for totalmarkedet for servere steg med 9,3 prosent til 11,81 milliarder dollar i første kvartal, rapporterer Gartner.

I følge Gartner er det salget av Linux-baserte server som vokser raskest. Salget steg med 57,3 prosent fra første kvartal 2003 til første kvartal i år. Det ble omsatt Linux-basert servere for 1,02 milliarder dollar.

Dette er mye av forklaringen på IBMs rekordvekst. For IBM satset tidlig og hardt på Linux og er nå markedsleder på Linux-servere med 28 prosent av markedet. IBM vokser også på stormaskiner, delvis takket være Linux. HP ligger dog like bak med en markedsandel på Linux på 26,9 prosent.

Verdien av de solgte Windows-baserte serverene steg med 19,5 prosent til 4,13 milliarder dollar.

Til toppen