IBM øker sitt forsprang på servere

Servermarkedet faller fremdeles svakt, men ikke for alle, viser nye tall fra Gartner. Her er vinnerne og taperne:

Verdien av servermarkedet i tredje kvartal falt med tre prosent fra samme kvartal i fjor - ned til 10,5 milliarder dollar. Men fallet rammer skjevt.

Tallene understreker hvor tungt IBM leder. Selskapet har en tredjedel av markedet, IBM-andelen utgjør 3,4 milliarder dollar i rene verdier. Dette er en vekst på fire prosent fra samme kvartal i fjor.

"Big Blue" leder mye på grunn av salget av sine store og dyre stormaskiner og tunge Unix-servere. IBM selger også billigere og enklere Intel-baserte servere, men målt i antall servere, mister nok selskapet førsteplassen.

Les også:

Ikke overraskende spiser også Dell markedsandeler. Selskapet som målt i verdi er den fjerde største server-leverandøren, løftet salget med 16 prosent til 814 millioner dollar. Selskapets markedsandel er nå på 7,7 prosent.


IBM og Dells vekst kommer på bekostning av HP og Sun, selv om disse selskapene beholder andre- og tredjeplassen.

Fusjonerte HP og Compaqs serversalg falt med 11 prosent til 2,5 milliarder dollar og Suns salg glipper 10 prosent ned til 1,3 milliarder dollar. HPs markedsandel er nå på 24,5 prosent og Suns 12,5 prosent. Mye av årsaken er at IBM og HP spiser markedsandeler fra HP på Intel-servere, der HP er markedsleder.

Dette er ekstra hyggelig for IBM og Dell fordi Intel-salget vokser videre og vil passere Unix-markedet i verdi til neste år.

Til toppen