IBM opp på blade og Unix

IBM vokser kraftig på Unix, Linux og bladservere, men det er to andre som vokser mest.

IBM vokser kraftig på Unix, Linux og bladservere, men det er to andre som vokser mest.

IBM topper listen over verdens største produsenter av servere for niende kvartal på rad, rapporterer analysebyrået Gartner. Rapporten omhandler andre kvartal 2005.

Fremgangen til IBM på Unix og bladservere er ganske kraftig kost for konkurrentene. Innen Unix har de økt omsetningen med 33 prosent siden samme kvartal i fjor, og dermed økte de sin andel av markedet med 5,5 prosentpoeng, hovedsakelig på bekostning av Sun.

På bladservere er økningen enda større, med 7 prosentpoeng høyere markedsandel og 42 prosent økning av omsetningen.

Også på Linux gjør IBM det godt, med 43 prosent økning fra same kvartal i fjor, ti prosent raskere enn det totale Linux-markedet økte.

Likevel er det HP og Dell som øker mest totalt sett. Mens IBM økte sin omsetning med fem prosent, gikk HP frem med 12 prosent, og Dell med hele 19 prosent. Dermed sto IBMs totale markedsandel stille, mens HP økte med 1,9 prosentpoeng og Dell med 1,3 prosentpoeng markedsandel.

Dette skyldes delvis nedgang i markedet for servere over 10.000 dollar, der IBM har store markedsandeler. De fikk vekst i salget av sine iSeries, men tapte fem prosent omsetning på resten. Samtidig gjør HP og Dell det en del skarpere enn IBM på Intel-servere.

Til toppen