IBM overgir utviklingsplattform til åpen kildekode

IBM har bestemt seg for å gi bort utviklingsplattformen Eclipse for e-handel, XML og webtjenester, til det åpne kildekodefellesskapet. Verdien er anslått til 40 millioner dollar.

IBM har bestemt seg for å gi bort utviklingsplattformen Eclipse for e-handel, XML og webtjenester, til det åpne kildekodefellesskapet. Verdien er anslått til 40 millioner dollar.

Ideen med utviklingsplattformprosjektet Eclipse er å gjøre det lettere å kombinere komponenter fra ulike utviklingsverktøy til et felles prosjekt. Plattformen støtter Java-baserte verktøy som kan enten være kommersielle eller åpen kildekode, enten de kjører på Windows eller Linux. Koden som er utviklet for plattformen representerer allerede verdier på 40 millioner dollar. Denne gjøres nå fritt tilgjengelig som åpen kildekode. IBM er initiativtaker til Eclipse, og vil få med seg mer enn 150 verktøyutviklere i prosjektet, blant dem Rational Software, Red Hat og SuSE. Ifølge IBM har 1.200 utviklere fra 63 land allerede bidratt til Eclipse. Detaljer om hvordan Eclipse skal fungere, vil kunngjøres på et seinere tidspunkt, heter det.

IBM vil selv gjøre utviklingsverktøy for WebSphere kompatible med Eclipse, og gjør foreløpige utgaver av slike verktøy gratis tilgjengelig fra sitt nettsted. Selskapet ser for seg at Eclipse vil spille samme rolle for utviklere som Apache overfor webservere og Linux for operativsystemer, og bidra til en bred integrering av utviklingsverktøy og mellomvare.

Eclipse står med andre ord fram som et forenende rammeverk for utvikling av webtjenester, XML og J2EE-baserte applikasjoner, med appell til utviklere av alle slag. Mens Microsoft tilbyr et eget .Net Framework og et eget utviklingsmiljø (Visual Studio.Net), spiller altså konkurrentene med IBM i spissen ut et alternativ basert på en plattform overgitt åpen kildekodefellesskapet.

Utspillet kommer i en situasjon der det samme fellesskapet allerede har mye på gang. XMethods gir for eksempel en oversikt over offentlig og gratis tilgjengelige webtjenester, tilgjengelig gjennom et UDDI-grensesnitt bygget med GLUE, et gratisverktøy fra The Mind Electric. Bevegelsen har flere entusiastiske representanter i Norge, blant dem fikse.net. GLUE kan betraktes som et alternativ til det IBM har på gang med Eclipse.

IBM mener Eclipse vil spesielt appellere til Linux-utviklere, siden Eclipse vil gi en lettvint, rask og sikker måte å porte alt de gjør til Windows, og om de er nødt til å bruke Windows-orienterte verktøy, vil Eclipse sørge for at koden også kjører på Linux.

Et annet tegn på at tiltrekningskraften som åpen kildekodefellesskapet utøver på kommersielle programvareaktører, er Oracles beslutning om å tilby Oracle9i JDeveloper gratis i løpet av desember. Dette verktøyet er også beregnet på e-handel og webtjenester, og integrerer Java, SQL og XML. Det er kjøres under Unix, Linux og Windows.

I en kommentar til Eclipse sier Gartner Group at initiativet er betydningsfullt på lang sikt og at det forespeiler slutten på produkter som VisualAge for Java til fordel for en ny WebSphere Studio-pakke basert på Eclipse. Gartner understreker at IBM må sikre tilslutning til plattformen fra tunge aktører som Sun, BEA og Oracle. Brukere av VisualAge for Java anbefales å vurdere overgang til WebSphere Studio, men samtidig evaluere andre Eclipse-kompatible produkter som antas å komme på markedet i løpet av annet eller tredje kvartal neste år.

Til toppen