IBM overinnfrir, AMD tryner

Onsdag var generelt ingen god børsdag, men IBM-sjef Sam Palmisano er fortsatt kongen på haugen og leverer tall som er til å leve med. Da er det verre med AMD.

Onsdag var generelt ingen god børsdag, men IBM-sjef Sam Palmisano er fortsatt kongen på haugen og leverer tall som er til å leve med. Da er det verre med AMD.

IT-tungvekteren IBM la etter børstid onsdag kveld norsk tid frem tall for tredje kvartal som var vesentlig bedre enn mange analytikere hadde ventet.

Selv om også Sam Palmisano må registrere at selskapets omsetning flater ut i perioden (ned én prosent fra samme periode i fjor, til 20,3 mrd. dollar), fikk han ut et resultat på 99 cents per aksje når en ser bort fra IBMs harddiskvirksomhet som jo planlegges solgt til Hitachi. Markedet hadde ventet et resultat på 96 cents per aksje.

(Resultatet medregnet 'harddiskbutikken' ser noe svakere ut; 1,31 milliarder dollar, eller 76 cents per aksje (fullt utvannet), er ned fra fjorårets resultat på 1,6 milliarder dollar, eller 90 cents per aksje.)

Det er kostnadskutt og sterke resultater innen lagring-, server- og tjenestesiden som bidrar til et IBM-resultat som tross alt må vurderes som sterkt.

Omsetningen fra IBMs viktigste virksomhetsområde, global services, vokste med 2,4 prosent i kvartalet, til 8,9 milliarder dollar. Maskin- og programvareomsetningen falt derimot med henholdsvis 1 prosent (til 6,8 mrd. dollar) og 2,9 prosent (3,11 mrd. dollar) i perioden.

Også brikkeprodusenten AMD la frem tall onsdag, men heller ikke denne gangen klarte selskapet å innfri markedets forventninger.

AMD-salget stupte med forferdelige 34 prosent til 508 millioner dollar i tredje kvartal, ned fra 766 millioner dollar i samme periode i fjor. Det fører til at resultatet forverres med 36 prosent: AMD ender opp med på blodrøde 254,2 millioner dollar i minus i perioden, et tap på 74 cents per aksje, mot et tap på 54 cents per aksje i samme periode i fjor.

Håpet er at fjerde kvartal skal "gi en signifikant forbedring", for å sitere fra AMDs resultatmelding, der det legges til at det er noe man selv har tro på.

Uansett: Både i USA og Europa ble onsdagen en "dagen derpå" for de fleste børser og indekser. Noen timer etter stengetid i Oslo lyste alle tavler rødt både i europeiske hovedsteder og på Wall Street, skriver NTB.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 119,18 poeng, en nedgang på 1,1 prosent fra dagen før. Nedgangen i Europa var like etter stengetid på 0,6 prosent i Paris, 1,3 prosent i Frankfurt og 1,8 prosent i London. Ved 22-tiden (norsk tid) onsdag viste de tre ledende indekser i New York en minus på mellom 2,9 og 4,3 prosent.

De viktigste årsakene til den nye nedturen er gevinstsikring og nye dårlige resultater fra store selskaper, spesielt Intel-tallene skuffet stort.

Les også:

Til toppen