IBM på patenttoppen for 20. år på rad

Rekord på 6 478 oppfinnelser peker mot kommende «kognitive systemer».

IBM på patenttoppen for 20. år på rad
Mesteroppfinner Stephen Bedell i IBM viser nye typer bøyelige og allsidige halvledermaterialer dekket av US Patent 8,247,261. Materialene vil kunne anvendes innen biomedisin, belysning og kroppsnært IT-utstyr («wearable computing»). Bilde: IBM

IBM melder at de i 2012 fikk innvilget 6 478 patenter fra USAs patentkontor. Det er ny årsrekord for IBM. Det er også 20- år på rad at IBM topper listen over innvilgede patenter i USA.

De patenterte oppfinnelsene omfatter alt fra halvledermaterialer til avansert programvare. IBM nevner spesielt analyseverktøy, Big Data, kybersikkerhet, nettskyen, mobil, sosiale nettverk og programvaredefinerte miljøer, samt bransjeløsninger innen detaljhandel, bank, helse og logistikk. IBM mener oppfinnelsene til sammen vil fremme en ny æra med «kognitive systemer».

IBM ser på kognitiv IT som generasjonen etter programmerbar IT. Programmerbare datamaskiner gjør det programmene ber dem gjøre. Kognitive datamaskiner reprogrammerer seg selv avhengig av hvordan de brukes. Der programmerbare maskiner fokuserer på raske beregninger, fokuserer kognitive systemer på å analysere informasjon og levere innsikt. De henter informasjon fra sensorer, databaser, fillagre, sosiale nettverk og så videre.

Den Jeopardy-spillende maskinen Watson står som en første milepæl i overgangen fra programmerbar til kognitiv IT. Klyngen av 90 servere med til sammen 2 880 prosessorer kjører programvare kjent som DeepQA: Watson har trent seg selv opp til å kunne forstå problemstillinger på naturlig språk, finne fram til det beste blant mulige svar, og uttrykke også dette svaret på naturlig språk.

    Les også:

Watson dekkes blant annet av System and method for providing answers to questions.

Andre nye IBM-patenter som peker mot kognitive systemer er:

IBMs oppfinnelser stammer fra over 8000 oppfinnere fordelt på 46 amerikanske delstater og 35 land. Nesten 30 prosent av IBMs oppfinnelser i 2012 ble gjort utenfor USA. IBMs 6 478 patenter er mer enn Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle og Symantec til sammen.

Ti på topplisten ser slik ut:

  1. IBM: 6 478 patenter
  2. Samsung: 5 081 patenter
  3. Canon: 3 174 patenter
  4. Sony: 3 032 patenter
  5. Panasonic: 2 769 patenter
  6. Microsoft: 2 613 patenter
  7. Toshiba: 2 446 patenter
  8. Hon Hai: 2 013 patenter
  9. General Electric: 1 652 patenter
  10. LG Electronics: 1 624 patenter

Samsungs høye plassering gjenspeiler det koreanske selskapets satsing på forskning og utvikling. Merk at også Hon Hai er på listen: Dette er eierkonsernet til Foxconn, kjent for sine mange produksjonsanlegg for elektronisk utstyr – pc-er, mobiltelefoner og nettbrett for Apple og andre vestlige selskaper – i Kina. Satsingen på forskning og utvikling tyder på at Hon Hai tar sikte på å klatre oppover i verdikjeden.

IBM Norge opplyser at to av patentene som IBM fikk innvilget i 2012 gjelder oppfinnelser utviklet av den norske sjefsteknologien Tom Rojahn, henholdsvis en dynamisk forvalter av bredbåndsressurser, og en metode for å hindre at brukere e-postkasser fylles av mindre viktige meldinger.