IBM-prosessor gir dobbel ytelse på nye Mac

Bærbare og stasjonære Mac-er med IBM-prosessoren PowerPC 970 skal gi dobbel ytelse i forhold til G4-Mac i samme klokkefrekvens.

Bærbare og stasjonære Mac-er med IBM-prosessoren PowerPC 970 skal gi dobbel ytelse i forhold til G4-Mac i samme klokkefrekvens.

I forrige uke brakte MacWhispers.com en oppsummering over alt nettmagasinet hadde fått vite om nye Mac i kombinasjon med IBM-prosessoren PowerPC 970 (PPC 970) gjennom sine kontakter på produksjonsanlegg i Taiwan. Det har lenge gått sterke rykter om at nye Mac med denne prosessoren skulle være i emning.

    Les også:

MacWhispers mener å ha brakt på det rene at PPC 970 er i volumproduksjon allerede, og at de er beregnet utelukkende på servere fra IBM og på klientmaskiner fra Apple. Fabrikken som har fått kontrakten på å bygge den nye stasjonære Power Mac er i gang med produksjonen, og prosessoren som inngår i maskinene er énprosessorvarianten av PPC 970. Et hovedkort beregnet på en toprosessorvariant av PPC 970 er produksjonsklar. Fabrikken som har fått kontrakten på å bygge den nye bærbare Powerbook med 15,4 tommers skjerm er også i gang med produksjon, og igjen er det PPC 970 som inngår i de nye maskinene.

Når disse maskinene skal lanseres, vites ikke. Men det er på det rene at det vil være et visst lager av PPC 970-maskiner ferdig til åpningen av Apples internasjonale utviklerkonferanse (Worldwide Developers Conference) i San Francisco 23. juni.

Når det gjelder ytelsen til PPC 970-drevne Mac i forhold til Mac med G4-prosessor, hevder MacWhispers at de har pålitelig informasjon som tyder på at økningen er på 25 til 50 prosent for ikke-optimaliserte applikasjoner, og 100 til 150 prosent for optimaliserte applikasjoner. Disse måltall skal gjelde gitt at operativsystemet i bunn er det ennå ikke optimaliserte OS X 10.2.6 (kodenavn "Panther"). Sammenlikningen forutsetter samme klokkefrekvens på prosessorene.

PPC 970 har den egenskap at den, i likhet med AMDs Opteron, kan kjøre på 32- og 64-biters applikasjoner.

En annen teknologinyhet som Apple ventes å legge fram på utviklerkonferansen er bruken av HyperTransport i nye brikkesett for stasjonære Power Mac. Apple er gründer i HyperTransport-konsortiet, sammen med blant andre AMD, Cisco, NVIDIA, Sun og Transmeta. HyperTransport er en standard for spesielt rask datautveksling mellom brikker.

Ellers har Apple varslet at det vil vise fram Panther på utviklerkonferansen. Den endelige utgaven ventes over sommeren.

Til toppen