IBM-prosjekt satte fartrekorder for lagring

IBM har satt sammen et flashminne-basert lagringssystem som knuser flere tidligere ytelsesrekorder.

Fusion io ioDrive
Fusion io ioDrive

IBM har satt sammen et flashminne-basert lagringssystem som knuser flere tidligere ytelsesrekorder.

Flashminnebaserte lagringsenheter, også kalt SSD-er (Solid-State Drive), er i ferd med å ta over for harddisker i stadig flere sammenhenger. Nå har IBM bygge et lagringssystem basert på flashminneteknologi som skal være overlegent på en rekke områder.

Det er forskere ved IBM Almaden Research Center i California og IBMs Hursley Development Lab i England som i «Project Quicksilver» har laget det selskapet hevder leverer mer enn 250 prosent høyere I/O-kapasitet enn de raskeste harddiskbasert systemene på markedet.

Resultatene av testingen viser at anlegget kan overføre data med en vedvarende rate på mer enn 1 million I/O-operasjoner per sekund. Hvor mye data dette tilsvarer, avhenger av sidestørrelsen. Samtidig skal responstiden være på under 1 millisekund.

Texas Memory Systems har til nå hevdet at selskapets RamSan-400 er verdens raskeste lagringssystem. Det støtter opptil 400.000 vedvarende, vilkårlige I/O-operasjoner per sekund, noe som skal gi en vedvarende overføringshastighet på 3 gigabytes per sekund. Men responstiden på dette systemet skal ikke være høyere enn 0,86 millisekunder.

Ifølge News.com skal SSD-matrisen IBM har satt sammen ha en lagringskapasitet på 4,1 terabytes. Selve SSD-ene skal være levert av Fusion io.

SSD-anlegget krever samtidig bare 20 prosent av den gulvplassen et tilsvarende stort et harddisk-basert anlegg krever, samtidig som behovet for strøm og kjøling er redusert til drøyt halvparten.

Fusion io ioDrive
Fusion io ioDrive

IBM mener disse ytelsesforbedringene er så store at de vil ha inngående betydning for deler av næringslivet, spesielt i forbindelse med tidssensitive applikasjoner knyttet til blant annet reservasjon og aksjehandel.

Ifølge IBM må man kombinere SSD-ene med programvare, administrasjon om omkringliggende systemer for å utnytte potensialet.

- IBM integrerer denne teknologien med systemer og programvare slik at selskaper kan oppnå virkelig forretningsverdi fra SSD-er, sier Andy Monshaw, daglig leder for IBM System Storage, i en pressemelding.

- Quicksilver er et betydelig skritt forover i denne omfattende systemstrategien. Dette handler ikke om å erstatte dagens harddisk med en ny formfaktor, det handler om å ha en komplett ende til ende tilnærming, og det er noe verken EMC, HP eller Sun kan tilby, hevder Monshaw.

Til News.com sier Charlie Andrews, produktmarkedsdirektør for IBMs lagringssystemer, at det mulig at selskapet kan kommersialisere SSD-systemet innen 12 måneder.

- Akkurat nå har vi et hylende raskt system, men det er mer arbeid som må gjøres i forbindelse med langsiktig pålitelighet og integrasjon med systemapplikasjoner, sier Andrews.

Til toppen