RESULTATERFINANS

IBM rammes lite av USAs problemer

IBMs Sam Palmisano la fram solide kvartalstall, og ser enda lysere på utsiktene framover.

17. apr. 2008 - 08:46

IBM la i går fram sine tall for første kvartal. Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte selskapets samlede omsetning med 11 prosent til 24,5 milliarder dollar. Resultatet fra operasjoner med kontinuerlig drift økte med 26 prosent til 2,3 milliarder dollar.

– IBM hadde en utmerket kvartal og fikk en god start på 2008, sa toppsjef Sam Palmisano.

I samtale med analytikere sa selskapet at de øker prognosen for overskudd per aksje i hele 2008 med 0,25 dollar til minst 8,50 dollar. Det er 18 prosent over resultatet i 2007.

65 prosent av IBMs omsetning skjedde i andre land enn USA. Den rekordlave dollarkursen gjør at omsetningsøkningen i utlandet er større enn om den framstår i lokale valutaer.

Omsetningen økte med 6 prosent i USA. I Amerika under ett økte den med 8 prosent (6 prosent med valutajustering) til 9,9 milliarder dollar. I EMEA (Europa, Midtøsten og Afrika) økte den med 16 prosent til 8,8 milliarder dollar (4 prosent valutakorrigert). I Asia og Stillehavet var økningen 14 prosent (3 prosent) til 5,1 milliarder dollar.

IBM vokser innen tjenester og programvare, men opplever sviktende omsetning innen maskinvare.

Over halvparten av omsetningen kommer fra de to tjenestedivisjonene: Global Technology Services økte med 17 prosent (9 prosent) til 9,7 milliarder dollar, mens Global Business Services økte med 17 prosent (9 prosent) til 4,9 milliarder dollar.

Maskinvaren hører til under Systems and Technology: Segmentet falt med 7 prosent (12 prosent) til 4,2 milliarder dollar. Nedgangen skyldes i hovedsak at System i (Power-drevne servere med proprietært operativsystem) falt 21 prosent. Stormaskinene (System z) økte med 10 prosent i omsetning – og 14 prosent målt i MIPS (millioner instruksjoner per sekund, altså rå regnekraft). Unix-servere (System p) økte med 2 prosent, mens x86-serverne (System x) sto stille.

IBM økte sin omsetning av programvare med 14 prosent (6 prosent) til 4,8 milliarder dollar. Av disse er 3,8 milliarder ulike typer mellomvare, en økning på 16 prosent. WebSphere økte med 20 prosent, Tivoli med 9 prosent og Lotus med 17 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.