IBM redefinerer begrepet "avansert Intel-server"

IBMs nye Intel-baserte server xSeries 440 skal danke konkurrentene på pris, ytelse, skalerbarhet, pålitelighet - og finansiering.

CeBIT 2002 i går lanserte IBM en Intel-basert fireveis til sekstenveis server beregnet på drift under det største Microsoft-systemet, Windows 2000 Datacenter. Maskinen er bygget etter en arkitektur som IBM kaller "Enterprise X", og er resultatet av en tre årig utviklingsprosess, der selskapet har spilt på hele sitt akkumulerte kompetanseregister.

Arkitekturen er modulær, og skalerer oppover fire og fire Xeon MP-prosessorer om gangen, til maksimalt 16 prosessorer og 64 GB minne. Xeon MP tilbys i opptil 1,6 GHz og har den nye Hyper-Thread-teknologien som gjør det mulig å innbille operativsystemet er hver prosessor er som to. Basisen er IBMs eget brikkesett XA-32, også kjent som Summit. Modulariteten er ikke begrenset til maskinen. IBM lar den avspeiles i finansieringsmodellen. Kunden tilbys å betale for mer og mer datakraft bare etter hvert som man har bruk for den. Hele maskinen kan konfigureres som ett flerprosessorsystem (SMP eller symmetrisk flerprosessering), eller det kan deles opp i like mange fysiske partisjoner som det er grupper av fire prosessorer. Med verktøy fra VMware kan en fire-prosessor enhet deles i inntil 16 virtuelle partisjoner, der man kan velge mellom Windows, Linux og andre operativsystemer.


Åtteveis utgaven som ble vist på CeBIT (bildet), kan med andre ord deles inn i to fysiske partisjoner eller 32 virtuelle partisjoner. Den fulle sekstenveis utgaven som kommer på markedet i juli, vil kunne erstatte opptil 64 servere under varierende operativsystemer.


IBM har gjort maskinen svært kompakt. Åtteveis utgaven nøyer seg med fire U i en rack, mens sammenliknbare systemer fra Compaq, Dell og HP krever 7 U. Med 16 prosessorer dobles plassbehovet til 8 U. Et tilsvarende 16 prosessors system fra Unisys krever 40 U. Fem IBM oppå hverandre tar like mye plass som én Unisys.

Prisargumentene er like slagkraftige. Med 32 GB minne loves 16-prosessormodellen til så vidt over 100.000 dollar, under en firedel av det Unisys tar for en tilsvarende maskin. Åtteveis modellen tilbys til rundt halvparten av Compaqs nåværende prisnivå.

Ytelsesmessig serverer IBM en lang liste med resultater av standardprøver som viser ulike former for overlegenhet i forhold til konkurrentene, i både ytelse og ytelse per pris.

Påliteligheten er styrket gjennom flere teknologier fra IBMs eLiza-prosjekt der driften skal forenkles ved å gjøre datamaskiner i stand til å ta vare på seg selv i stadig større grad. En rekke teknikker brukes til å verne mot og så isolere feil i både maskin- og programvare, slik at applikasjoner ikke lar seg stoppe av forhold som under normale omstendigheter ville ført til krasj. Teknologiene innebærer også at reparasjoner kan gjennomføres uten nedetid.

Fra IBMs Unix-baserte pSeries-servere er det hentet en teknologi som gjør det mulig å kople en x440 til PCI-X-spor opptil flere meter unna. Dette skal være en hendig egenskap i forbindelse med lagring, tilknytning til nettverk eller i telekommiljøer.

Til toppen