IBM ruver i patenttoppen

Virker helt ustoppelige.

IBM ruver i patenttoppen
Stacy Hobson er en av IBMs 8.500 oppfinnere som samlet fikk innvilget over 7.500 patenter i fjor. Hobson fikk innvilget fire patenter, deriblant ett (US #8,635,673) for en oppfinnelse som automatisk kontrollerer dataflyt mellom arbeidsstasjoner og mobile enheter. Bilde: IBM

IBM fikk i fjor innvilget 7.534 patenter ved USAs patentkontor. Dette er årsrekord. Nok en gang befester giganten sin posisjon som det selskapet i verden med overlegent flest innvilgede patenter.

Det er en bragd de nå har klart i 22 år på rad.

Problemene selskapet har med å øke omsetning og lønnsomhet har tydeligvis ikke hindret selskapets evne til å vinne patentsøknader.

Antallet innvilgede patenter representerer en økning på 10,6 prosent sammenlignet med 2013, da «store blå» fikk 6.809 søknader godkjent.

Disse dekker bredt innen områder som nettsky, analyse, mobil, sosial og sikkerhetsoppfinnelser, samt kognitive systemer som produktet Watson er et eksempel på, opplyser IBM i en pressemelding.

Bak følger i tur og orden Samsung med 4.952 innvilgede patenter, opp 5,9 prosent, Canon (4.055 patenter, opp 6 prosent), Sony (3.224 patenter, opp 4 prosent) og Microsoft på femteplass med 2.829 nye patenter, en oppgang på 6,3 prosent.

Patenttjenesten IFI Claims står bak den årvisse rangeringen. De kartlegger patenter som beskriver teknologioppfinnelser, ikke design- eller mønsterbeskyttelse.

IFI Claims har ennå ikke foretatt en analyse av teknologien som fjorårets innvilgede patenter beskriver. En stor andel av dem skal likevel omhandle datamaskinbehandling, programvare og relatert teknologi, sier analyseselskapets leder Mike Baycroft, ifølge Wall Street Journal.

Ericsson øker

Den svenske telekomprodusenten Ericsson er som vanlig eneste nordiske aktør på topp 50-listen, der de i 2014 rykket opp til 18. plass med 1.537 innvilgede patenter. Året før holdt med 1.149 patenter til en 23. plass.

Google og Apple, som har vært innblandet i en rekke profilerte patentsøksmål mot hverandre de siste årene, kan også begge notere seg for et merkbart patent-løft.

Google rykker for først gang inn på topp 10-listen, nærmere bestemt åttendeplass med 2.566 innvilgede patenter, opp 39 prosent. Apple ryker samtidig fra 11. til 13. plass og fikk økt sin patentportefølje med 2.003 patenter, en økning på 13 prosent fra året før.

Sovende drage

Kina har de siste årene tatt store jafs i markedsandeler på teknologifronten, med en rekke aktører som har befestet seg som globale ledere innen blant annet telekomutstyr, pc/servere, smartmobiler og e-handel.

Kinesiske selskaper fortsetter å øke sin patentaktivitet også, representert ved en dobling i antall innvilgede patenter i USA i 2014, men samlet står de fortsatt bare for 2 prosent av totalen, melder Wall Street Journal.