BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM satser grønt med Lefdal Gruve

Intensjonsavtale er lagt fram, med støtte fra Regjeringen.

Slik kan det se ut når en forlatt gruve blir et grønt datasenter.
Slik kan det se ut når en forlatt gruve blir et grønt datasenter. Bilde: Lefdalgruve.no
23. juni 2011 - 13:18

IBM og Lefdal Gruve har i dag undertegnet en intensjonsavtale om å fremme Lefdal Gruve i Nordfjord som et ledende datasenter for miljøvennlig datadrift, går det fram av en pressemelding.

IBM skal bli en viktig støttespiller for Lefdal Gruve i planleggingen av et datasenter på opptil 120.000 kvadratmeter med naturlig kjøling fra fjorden. Arealet tilsvarer 17 fotballbaner. Partene mener alt ligger til rette for et sikkert, skalerbart og grønt datasenter.

Regjeringen har engasjert seg i prosjektet, og varsler fortsatt arbeid med å utvikle Norge som spydspiss for grønne datasentre. Man ser for seg store miljø- og klimabesparelser og en ny norsk vekstindustri.

I en uttalelse fra IKT-Norge heter det at IBMs satsing på Lefdal Gruve viser at det internasjonale IKT-miljøet ser potensialet ved datasentre i Norge.

Bransjeorganisasjonen har kjempet for dette konseptet, fra lanseringen av rapporten Sky og fjordane sommeren 2009.

– Storskala, miljøvennlig datalagring er en enormt kapitalkrevende industri, og alle brikker må være på plass før de store beløpene satses. Dette er en slik brikke, sier direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen. - Vi ønsker IBM og Lefdal Gruve lykke til videre og vil bistå dem videre der dette er hensiktsmessig. Vi håper på flere positive nyheter fra de andre aktørene i tiden som kommer, sier han.

Syversen framhever regjeringens innsats:

– Både næringsminister Trond Giske og kommunalminister Signe Navarsete har vist en forbilledlig evne til å samarbeide med næringen på dette området. Vi håper og tror at ministrene snart skal få se flere lignende prosjekter fra flere steder i Norge, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.