BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM satser Linux med norske partnere

Ofte kan Linux møte kravspesifikasjoner rimeligere enn noen annen plattform. Derfor har IBM inngått samarbeidet GoldBox.no med tre norske Linux-selskaper.

15. juni 2001 - 15:48

Slagordet for GoldBox.no er "IT-infrastruktur på den økonomiske måten". Partene i samarbeidet trekker fram erfaringer med kunder for å begrunne påstanden. Linux velges ikke på grunn av ideologisk sympati for åpen kildekode, men rett og slett fordi det gir den beste og mest regningssvarende løsningen.

Ansvarlig for "produktenhetene" i IBM Norge, Bjørn Roksvold, peker på at samtlige fire IBM serverplattformer er sertifisert for flere distribusjoner av Linux, og at tjue prosent av konsernets ressurser innen forskning og utvikling er viet Linux. Avdelingen i Norge fikk for noen måneder siden en egen Linux-ansvarlig, Eivind Trondsen, hentet fra et miljø som er noe annerledes enn det Roksvold med sine tjue år hos IBM, er vant med.

- IBM bidrar til å avskaffe "gutterom" stempelet som Linux har vært preget av hittil, sier Trondsen. - Det bidrar også med sertifiserte løsninger, som betyr at virksomhetskritiske løsninger kan bygges på Linux i trygg forvissning at man har support.

IBM har valgt en løsning der applikasjoner og plattform sertifiseres under ett, for å unngå å bli fanget av kunder som liker å hacke sine egne løsninger. Såkalt "wide support" er det ikke tale om.

De tre norske Linux-spesialistene som deltar i GoldBox.no er Linpro AS, LinuxLabs AS og Trustix AS.

Linpro leverer drift, utvikling, kurs og egne produkter for tunge systemer, som brannmur, systemovervåkning, en webserver, samt e-post-løsningen Limacute. En av Linpros stjernereferanser er Ringnes, som valgte Linpro til sitt webmail-system for ungdom, Zaplife.

- Ringnes trengte en løsning for 100.000 brukere innen åtte uker, forteller Geir Isene. - Den billigste løsningen med et proprietært system kom på 3,5 millioner kroner. Systemet vi hacket for dem, kom på 220.000 kroner, inklusiv maskinvare, med en driftskontrakt på 200.000 kroner i året.

LinuxLabs har blant annet ledet et stort prosjekt hos Borregaard, som ble fullført i pinsehelgen. Borregaard skulle "helt enkelt" legge hele sitt SAP-system til Linux.

- For Borregaard var dette en oppgradering som doblet ytelsen på systemet samtidig som det sparer selskapet for flere hundre tusen kroner i året. For dem var Linux et middel, ikke et mål. De baserer en virksomhetskritisk applikasjon på en åpen plattform, fordi kombinasjonen SAP, Linux og IBMs xSeries-servere er en sertifisert løsning, sier Ragnar Wisløff.

Den fjerde parten i samarbeidet, Trustix, står det sikkerhetsmessige, og for enkle og kraftige driftsverktøy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.