BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM satser på maskinvare for XML

Kjøpet av DataPower innebærer at IBM vil satse på maskinvare for å få fart på XML og SOA.

20. okt. 2005 - 10:52

XML og tjenesteorientert arkitektur – SOA eller «services oriented architecture» – er løfterik teknologi som har tendens til å kapre mye båndbredde.

Flere mindre selskaper arbeider med følgelig maskinvare som er spesialisert på å håndtere meldinger i XML. Disse plasseres i forkant av applikasjoner som er avhengig av eksterne webtjenester og deres strenge men taletrengte standarder og headinger.

Denne uken ble det kjent at IBM kjøper et av dem som er kommet lengst, seks år gamle DataPower Technology fra Cambridge i den amerikanske delstaten Massachusetts.

Konseptet kan beskrives som «mellomvare på boks». Ingen av de store leverandørene har prøvd seg på noe slikt før nå. Det innebærer at IBM er av den oppfatning at skal man få noe ut av SOA, må man satse på en blanding av hensiktsmessige programvareløsninger og spesielt tilrettelagt maskinvare.

DataPower beskriver sin teknologi som «SOA appliances» og «XML-Aware Network Infrastructure» (XML-bevisst nettinfrastruktur). Blant produktene er XML Security Gateway som er spesialisert på sikkerhet for webtjenester, og XML Accelerator som mer allment skal avskaffe flaskehalser i XML-prosessering.

En hovedforskjell mellom DataPower og Ciscos AON («Application Oriented Networking») er at AON konsentrerer seg om IP-pakkene, mens DataPower leser selve XML-meldingene. De to tilnærmingene skal løse noen av de samme problemene, men overlappingen er bare delvis.

Alle DataPowers 70 ansatte overtas av IBM.

IBM har gitt flere antydninger om hva DataPowers teknologi kan brukes til, som å fininnstille DataPower-bokser for WebSphere og DB2, eller nedfelle regler fra Tivoli Access Manager.

En annen mulighet er å forme «SOA-bokser» som bladservere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.