BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM satser på populært skriptspråk

Det er ventet at IBM i dag vil annonsere støtte og løsninger for skriptspråket PHP.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. feb. 2005 - 10:36

IBM skal ifølge News.com bidra til å øke utbredelsen av skriptspråket PHP. Det er ventet at selskapet skal annonsere et partnerskap med Zend Technologies, som leder utviklingen av det åpen kildekodebaserte skriptspråket. Zend tilbyr i tillegg blant annet utviklingsverktøy og tjenester relatert til PHP.

Partnerskapet mellom IBM og Zend skal konkretiseres gjennom en pakkeløsning som kalles ZendCore, som skal inkludere Zends PHP-utviklingsverktøy og IBMs integrerte Cloudscape-database. IBM planlegger også å tilby et eget PHP-relatert området på selskapets utviklernettsted, hvor det blant annet skal tilbys ulike tekniske ressurser.

PHP er et skriptspråk som primært benyttes for å lage relativt enkle, dynamiske webløsninger for små og mellomstore nettsteder. De nyeste utgavene har likevel fått forbedret støtte for blant annet objektorientering, XML og webtjenester.

- Vi har ideer om hvordan vi kan forbedre ting. Vi har arbeidet med spesifikasjoner i Java-fellesskapet som er uavhengige av språk og dermed kan benyttes i PHP-verdenen, sier Rod Smith, IBMs visepresident for kommende teknologier, til News.com.

IBM har gjort betydelige investeringer innen Java-programvare og vil ifølge Smith fortsette å investere i Java-industristandarder og selskapets WebSphere-serie med programvare og verktøy.

- Våre forpliktelsene knyttet til PHP er en måte å nå ut til flere utviklere, spesielt i små og mellomstore bedrifter, sier Smith. Han mener at enkelheten er blant PHPs største fordeler.

- Også folk uten spesiell IT-bakgrunn kan opprette websider som henter data fra bakenforliggende kilder.

Smith mener at det er en fordel for IBM å se på et språk som er tilpasset folks bakgrunn og hva de ønsker oppnå, i stedet for å si at alt må skrives i ett bestemt språk som skalerer fra de enkleste til de kraftigste systemene.

Analytikere News.com har vært i kontakt med, sier at bruken av skriptspråk som PHP, Perl og Python vokser, og at det virker fornuftig at IBM nå blir en deltaker. Det antas at IBMs deltakelse i PHP-miljøet vil bidra til å gjøre utviklingen mer profesjonell. Det antas også at deltakelsen vil gjøre det enklere for IBM å få PHP-brukere til å flytte til selskapets WebSphere-plattform når behovene for blant annet transaksjoner vokser.

En industrileder som ønsker å forbli anonym, sier til News.com at IBMs satsing på PHP og skriptspråk reflekterer selskapets desillusjonering med standardiseringsprosessen av Java og bransjens manglende evne til å gjøre Java enkel å bruke. Lederen mener at IBM er blitt så lei av Java at de i flere år har sett etter alternativer.

- De ønsker at folk skal kunne bygge applikasjoner raskt som tar i bruk IBM-baserte, bakenforliggende løsninger, noe som rett og slett ikke skjer med Java, sier vedkommende.

Smith sier derimot at Java og PHP kan brukes til ulike oppgaver og at IBM vil opprettholde støtten til Java.

Nylig ble det kjent at to andre store IT-leverandører, Intel Capital og SAP Ventures, har investert i Zend Technologies.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.