IBM satser stort i Afrika

Mener kontinentet er i ferd med å «ta av».

IBM satser stort i Afrika
IBMs første forskningssenter i Afrika er åpnet. Bildet viser IBM-konsulent Shadrack Kioko mens han samler inn data om veiforhold og trafikkaos i Nairobi. Bilde: IBM

IBM legger ned en enorm innsats i forskning, et område de har vært verdensledende på i nærmere 20 år. I fjor fant de opp mer enn Apple, Microsoft, Oracle, HP, Google, Amazon, EMC og HP til sammen.

Et spesielt trekk med selskapets fokus er hvordan en betydelig del av oppfinnelsene blir utviklet av ansatte utenfor USA.

Det skyldes ikke minst deres mange forskningssentra spredt over hele verden, fra USA og Brasil i vest, via Europa og Midtøsten, til India, Kina, Japan og Australia i øst.

IBMs toppsjef Ginni Rometty møtte mandag Kenyas president Mwai Kibaki for å markere storsatsingen i Afrika.
IBMs toppsjef Ginni Rometty møtte mandag Kenyas president Mwai Kibaki for å markere storsatsingen i Afrika. Bilde: IBM

Datagigantens 12. globale forskningssenter ble i går åpnet i den kenyanske hovedstaden, Nairobi, som også er deres første på det afrikanske kontinentet.

Forskningen her vil fokusere på typiske utfordringer i Afrika, knyttet opp mot kjente satsingsområder fra IBM som: Tjenester for «neste generasjons» offentlig sektor, smarte byer – i første rekke knyttet til behov innen vanntilførsel og transport.

Avdelingen skal også samarbeide med utvalgte universiteter, myndigheter og privat næringsliv, blant annet ved å tilby lærlingplasser for dyktige teknologistudenter.

IBMs toppsjef Ginny Rometty var selv til stede i Nairobi mandag, hvor hun markerte åpningen sammen med den kenyanske presidenten Mwai Kibaki.

- Ikke bare vil dette understreke Kenyas rolle som en ledestjerne innen IT i Afrika. Det vil bistå landet i overgangen til en kunnskapsbasert økonomi, sier landets IT-minister Bitange Ndemo i en pressemelding.

- Afrika tar av

Selv om IBM har hatt virksomhet i Afrika i over 60 år, gjenspeiler åpningen av forskningssenteret en ny og langt sterkere satsing i verdensdelen, med virkning langt utenfor Kenya. En utvidelse av virksomheten til ytterligere

- Investeringene vi gjør i Afrika, verdens raskest voksende region, er betydelige. Utvidelsen er ledd i en viktig forretningsplan for å utvide IBMs tilstedeværelse i vekstmarkeder, skriver IBM.

IBMs forskningsdirektør John E. Kelly sier i et intervju med New York Times at Afrika, på tross av kontinentets mange utfordringer, vil bli et svært viktig marked for dem.

- Vårt syn er at [Afrika] befinner seg på terskelen til et gjennombrudd. Det kommer til å ta av, sier Kelly.

    Les også:

Les mer om: