BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM, Sequent, Intel og SCO i Unix-allianse

Målet er innen halvannet år å tilby én samlende Unix for alt fra arbeidsstasjoner til de kraftigste tjenerne.

Eirik Rossen
27. okt. 1998 - 16:09

Alliansen ble kunngjort i ettermiddag på en telekonferanse. Det nye operativsystemet skal være klart samtidig med Intels 64-biters Merced-prosessor. Det skal kjøre på 32- og 64-biters Intel-prosessorer, samt IBMs PowerPC-prosessorer, de som i dag er grunnlaget for IBMs Unix-dialekt AIX.

IBM bidrar med deler av sin AIX. SCO (Santa Cruz Operation) bidrar med deler av sin UnixWare. Sequent bidrar med teknologi knyttet til sine NUMA-tjenere, kjent som PTX. IBM forplikter seg for første gang til å utvikle maskiner rundt Merced-prosessoren.

Intet operativsystem har en framtid uten programvare. Ifølge Antoine Grenatino, ansvarlig for mellomstore systemer i IBM Europa, vil IBM og Intel sette av "flere millioner dollar" til et fond beregnet på uavhengige utviklere. Både porting og nyutvikling skal støttes av fondet.

Grenatino sa også at en rekke større leverandører støttet initiativet. Han nevnte selskaper som Unisys, ICL, Acer og Bull, og varslet flere i nærmeste framtid.

I praksis framstår den "nye" Unix-en som en forening av AIX og SCO for å bringe Intel- og PowerPC-prosessorer under ett Microsoft-uavhengig operativsystem. Helt uavhengig blir det ikke, siden Microsoft har et sted mellom 11 og 14 prosent av aksjene i SCO. Men konkurransen består like mye av Digital Unix, HP-UX, Sun Solaris og Linux som av Windows NT. Om det nye tilbudet, i likhet med NT, er ett operativsystem fra enbruker til supermaskin, er det langt igjen til den gamle drømmen om én Unix.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.