IBM-sjef forsiktig optimist på bransjens vegne

IBMs toppsjef Sam Palmisano mener IT-markedet har stabilisert seg, og at grunnleggende forandringer er på gang.

Toppsjef Sam Palmisano i IBM foredro på selskapets årlige analytiker- og investormøte i Boston og malte både bransjens og selskapets framtid med bred pensel. Ifølge referater i amerikansk presse brukte han uttrykk som "ting har stabiliserte seg", "situasjonen er virkelig forskjellig fra i fjor", og "store kunder har igjen prosjekter på gang". På den andre siden avviste han å si om bunnen var nådd, eller når han mente oppsvinget ville begynne for alvor.

Han dristet seg likevel til å slå fast at IT-bransjen er en vekstbransje. IBM-sjefen sa seg overbevist om at den igjen vil stabilisere på sin historiske vekstrate på rundt det dobbelte av veksten i USAs brutto nasjonalprodukt.

Tallene for 2001 og 2002 viser at det globale IT-markedet krympet i begge disse årene. I 2003 forventer de fleste nullvekst.

Poenget for Palmisano er at tidene endrer seg. Det som definitivt er forbi, er den tiden da veksten ble drevet av nye dingser. I framtiden vil IT-bransjen vokse fordi den er kilden til det øvrige næringslivets største behov, økt produktivitet.

Palmisano oppga verifiserbare tall for de grunnleggende endringene han mener er på gang. Han tok for seg tre store sektorer der han venter spesielt store forandringer, og oppga disse prognosene:

  • Servere og PC-er sto for 19 prosent av bransjens overskudd i 2002. Andelen vil falle til 10 prosent i 2005

  • Programvare og tjenester sto for 25 prosent av bransjens overskudd i 2000. Andelen vil øke til 32 prosent i 2005.

  • Utlegging av forretningsprosesser ("business-process outsourcing") sto for 21 prosent av bransjens overskudd i 2000. Andelen vil øke til 33 prosent i 2005.

De som har fulgt IBM det siste året, vil uten videre kjenne igjen Palmisanos omlegging av selskapets strategi i disse prognosene, med større satsing på tjenester og programvare, og likevel med en solid forankring i avansert maskinvare.

Palmisano fikk spørsmål rundt IBMs eventuelle interesse for å kjøpe opp maskinvareselskaper, og rundt forholdet til konkurrentene. Han lot seg friste til en del dristige uttalelser, dog uten å nevne konkurrentene ved navn:

  • "Vi hadde en anledning til å kjøpe et PC-selskap, men valgte å la være." "[Det kombinerte selskapet Hewlett-Packard og Compaq] var størst [på server-markedet] noen få uker. Nå er vi igjen på topp."
  • Han nevnte et stort halvlederselskap som nylig oppdaget at deres mest avanserte prosessor ikke fungerte i 1 GHz og måtte følgelig kjøres i 800 MHz (se artikkelen Intel bekrefter feil i Itanium 2), og slo fast at "Vi har tre ganger ytelsen til 70 prosent av prisen".
  • Han spådde at IBM innen ett år vil bli markedsleder innen lagring. I dag er IBM nummer to, etter EMC.
  • Han sa at Linux er et emne som stadig dukker opp når bedriftsledere møtes: "Når CEO-er prater om Linux, har verden forandret seg."
Til toppen