IBM-sjef varsler oppsigelser

IBM har gått på en uventet smell og selskapet ferske toppsjef, Sam Palmisano, har i det stille varslet sine ansatte om oppsigelser.

IBM har gått på en uventet smell og selskapet ferske toppsjef, Sam Palmisano, har i det stille varslet sine ansatte om oppsigelser.

IBM har foreløpig klart å holde det hemmelig, men etter de svake førstekvartalstallene er det kanskje ikke noen bombe at selskapet planlegger kutt i staben.

Verdens største dataselskap tjener fremdeles godt med penger. Men selskapet er en stor komponentleverandør til andre maskinprodusenter og en utsatt opptur har rammet selskapets regnskaper.

Les også

Den 24. april holdt nyinnsatt IBM-sjef Sam Palmisano en netttale for sin 318.000 ansatte der han langt på vei varsler oppsigelser, skriver Wall Street Journal.


- Det er klart at IT-industrien ikke hopper opp igjen i år og det blir heller ikke noen stor vekst på 10-11 prosent neste år, sa Palmisano og refererte til bransjens tradisjonelle vekst-takt. IBM hadde lagt opp til en stor vekst, men nå vil man tilpasse organisasjon til denne nye situasjonen, sa IBM-sjefen i talen 24. april.

Fra en amerikansk toppsjef til å være, er dette usedvanlig klar tale: Nå kommer oppsigelsene.

IBM har hittil unngått masse-oppsigelsene mange konkurrenter har måttet gjennomføre, men selskapet har slitt på komponentsiden og kuttet 10.000 ansatte. Likevel har antall ansatte løftet seg med 2000 siden i 2000, til 318.000 i fjor.

Da nyhetene om IBM ble kjent i går, falt IBM-aksjen syv prosent til under 80 dollar, for første gang siden 1998.

IBM Norge-sjef Endre Rangnes bekrefter tallene og hovedpunktene overfor digi.no.

- Her i Norge har vi ingen planer om oppsigelser, vi gjorde store endringer i 2000 og 2001. Vi ansetter faktisk folk nå, blant annet på grunn av det store Golf-prosjektet, forteller Rangnes.

Men alt er ikke bare solskinn.

- Markedet totalt sett i Norge preges av stor usikkerhet - kundene fokuserer på kortsiktige kostnadsbesparelser. I tillegg utsetter mange investeringer i påvente av at investeringsavgiften faller bort 1. oktober, påpeker han.

Les også

Til toppen