IBM skal bidra til norsk datatale

Voss-baserte Nordisk Språkteknologi skulle bruke Microsoft-programvare for å la deg snakke med datamaskiner. Nå bytter selskapet til IBM.

Det Voss-baserte programvareselskapet Nordisk Språkteknologi (NST) har fått seg en ny og mektigere partner. Med IBM i ryggen kan selskapet legge mye av de tidligere problemene bak seg.

NST har lenge lovet å bygge bro over kløften mellom tekst og tale. Selskapet har lenge arbeidet med produkter som skal la deg legge vekk tastaturet og lese inn tekst til din datamaskin. Selskapet arbeider også med programvare som kan lese opp tekst med norsk stemme.

NST har hittil arbeidet med språkprogramvare fra Microsoft og belgiske Lernout & Hauspie (L&H) NST skulle i utgangspunktet lage norske, danske og svenske versjoner av L&Hs programpakker for diktering og opplesning.

Men det belgiske selskapet er i oppløsning, noe som har skapt store problemer for NSTs arbeid og planer. I skjul har selskapet derfor søkt alternative løsninger. Bytte til IBMs teknologi betyr et dyrt sporskifte for NST, men selskapets eiere skjøt nylig inn 20 millioner kroner etter å ha fått høre om IBM-kontrakten. - Vi terminerte samarbeidet med L&H i desember i fjor. Nå har vi inngått en samarbeid med IBM. De første løsningene våre basert på IBMs språkteknologi vil dukke opp til våren neste år. Det tar noe tid å bytte plattform, forteller Geir-Arne Veglo


- Vi tror at markedet for tale/tekst-systemer vil nå 2-3 milliarder de neste tre årene bare i Skandinavia, forteller IBM Norge-sjef Endre Rangnes til digitoday.no.

Men det vil ta tid før du kan snakke inn tekst på PC-en din.
- Vi ser de største mulighetene i bedriftsmarkedet. Vi har allerede lansert to produkter - et system som lar NSB-kunder bestille billetter av en datamaskin og VGs Vera Vox, et system som kan lese opp tekstmeldinger, forteller Veglo.

Han vil derfor ikke konkretisere når diktering for PC kommer.

IBM-avtalene er et enormt løft for NST. I tillegg til en redningsplanke etter L&H-havariet, får selskapet tilgang til en stor konsulentstab og ikke minst IBMs kredibilitet. NST blir dessuten selv en IBM forhandler slik at selskapet kan selge komplette løsninger, ikke bare programvare.

Samarbeidet åpner internasjonale muligheter for NST.
- Det er stor interesse for Vera Vox-produktet internasjonalt, forteller Rangnes til digitoday.no.

Til toppen