IBM skal drifte for drifterne

IBM-sjef Endre Rangnes kaster seg foreløpig ikke inn i kampen om kundene som vil kjøpe programvare over Internett. Først skal IBM leie ut til ASP-leverandørene, så skal Rangnes lansere ASP selv.

IBM-sjef Endre Rangnes kaster seg foreløpig ikke inn i kampen om kundene som vil kjøpe programvare over Internett. Først skal IBM leie ut til ASP-leverandørene, så skal Rangnes lansere ASP selv.

På rekke og rad har de store gamle og de små unge dataselskapene i Norge meldt at de skal tilby såkalte ASP-tjenester, det vil si leveranse av programvare over Internett. Muligheten for å leie over Internett i stedet for å ha egne servere og driftsfolk kan spare bedrifter for store beløp.
Les:
Visma og Telecomputing sammen om ASP
Posten SDS kaster seg på ASP-toget
Adolfsen kjøper ASP-selskap
Telenor står klar med ASP-tjeneste
Boasson lanserer lønnssystem for Internett
Agresso lanserer Internett-løsning
Men IBMs navn glimrer foreløpig fra listen. I stedet for å tilby ASP-tjenester selv, skal de leie ut sin datadriftssentral på Hamar til ASP-leverandører. Den første som signerer avtale er Egroup, utbryterne fra Getronics (Ark/Cinet), skriver Aftenposten.


Egroup skal selge økonomisystemet Damgaard Axapta, Notes-baserte kunnskapssystemer og Microsoft Office over Internett.
- I stedet for å etablere vår egen datasentral, leaser vi servere av IBM på deres datasentral. Dermed slipper vi store investeringer og vi får bedre sikkerhet med blant annet døgnvakt og sikker strømforsyning, forteller Morten Haukaas, administrerende direktør i Egroup.

Haukaas skal bruke samarbeide med IBM ovenfor kunder, fordi IBM gir kundene trygghet, mener han. Men Haukaas får flere konkurrenter.
- Vi vil offentliggjør avtaler med flere ASP-leverandører i nær fremtid, forteller Endre Rangnes, administrerende direktør i IBM Norge.

Rangnes forteller også at IBM selv sterkt vurderer å lansere sin egen ASP-tjeneste.
- Vi kan ASP - vi har lenge driftet applikasjoner for en rekke kunder, blant annet i offentlig sektor. Jeg vil ikke gå ut med noen nyheter, sier Rangnes som indikerer at IBM vil lansere et tilbud ganske raskt.

- Vi har en stor driftssentral og maskinpark som inneholder mange typer servere. Men vi kan ikke tilby alt selv, vi må ha partnere, sier IBM-sjefen.

Fordi samarbeidet med IBM frir dem fra investeringer sikter Egroup mot å gå i pluss i år. Selskapet som allerede har 160 ansatte trenger dog penger. En helt fersk emisjon mot Kreditkassen, Gjensidige og Skandia/Vesta på 45 millioner kroner priser selskapet til 370 millioner kroner.

- Samarbeidet med IBM åpner muligheter for rask ekspansjon i utlandet hvis alt fungerer, sier Haukaas.

Til toppen