PowerPC til data og kommunikasjon

IBM skal på innsiden av neste generasjons mobil

IBM ønsker å erobre prosessormarkedet til neste generasjons mobilt utstyr med den kommende PowerPC 405LP.

IBM ønsker å erobre prosessormarkedet til neste generasjons mobilt utstyr med den kommende PowerPC 405LP.

PowerPC 405LP-prosessoren til IBM
IBM PowerPC 405LP.

PowerPC 405LP ble kjent i oktober i fjor. Prosessoren er en del av IBMs Power-familie. I modellbetegnelsen står LP for "low power", mens 40x angir at det dreier seg om et fullverdig system integrert på én brikke. Andre medlemmer av familien driver for eksempel Nintendos nyeste spillmaskin GameCube.

405LP er fra beregnet på framtidens krevende mobile utstyr, der man ønsker både trådløs telefoni, trådløs data og lang batteritid.

 

I fjor høst het det at 405LP ville gå i prøveproduksjon for potensielle kunder i løpet av første kvartal 2002. Uttalelser til amerikansk presse tyder på at dette kan være utsatt, uten at det legger noen demper på IBMs syn på brikkens markedspotensial, eller kraften i gigantens satsing. IBM legger all sin kompetanse og sjel i å utfordre Intels tilsvarende Xscale-teknologi.

IBM mener at de ledende arkitekturene ARM og MIPS innen hånd-PC-er ikke har egenskapene som kreves når det kommer nye krav til ytelse og kommunikasjon. Ledende leverandører av brikker til mobiltelefonmarkedet vil også møte store problemer når de skal møte nye krav. IBM mener leverandørene av fremtidens mobile utstyr uansett vil være nødt til å skrive om mye av sin kildekode, og at de da like godt kan forholde seg til den mest moderne integrerte brikkearkitekturen, nemlig PowerPC 405LP.

Ifølge forhåndsomtalen kombinerer 405LP høy ytelse med svært redusert strømforbruk når prosessoren legger seg i ventemodus. I kretsene er det nedfelt automatisk regulering av arbeidsspenning og klokkefrekvens, avhengig av hvilke applikasjoner som kjøres. I ulike former for ventemodus settes deler av brikken over på null spenning. Brikken kan nøye seg med så lite som 53 milliwatt og en spenning på 1 volt. Ved denne spenningen kan klokkefrekvensen økes fra 11 MHz til 152 MHz. Ved maksimal spenning 1,8 volt, kan klokkefrekvensen økes til 380 MHz. Da er energiforbruket 500 milliwatt.

I likhet med de fleste andre halvlederbrikker, er IBM PowerPC 405LP-prosessoren i stor grad lagd av vanlig sand.
I likhet med de fleste andre halvlederbrikker, er IBM PowerPC 405LP-prosessoren i stor grad lagd av vanlig sand.

Ved siden av selve prosessorkjernen, huser brikken egne kretser for henholdsvis talegjenkjenning, kryptering etter algoritmene DES og trippel-DES, kodekomprimering og håndtering av trykkfølsom skjerm. IBM mener det er mer å hente gjennom å utvikle spesielle kretser for slike funksjoner, enn for mer avansert signalprosessering som heller kan overlates til den allsidige prosessorkjernen.

IBMs foretrukne operativsystem for 405LP er integrert Linux ("embedded"). Volumproduksjon skal fortsatt komme i gang innen utgangen av året. For å styrke sin stilling i forhold til utstyrsleverandørene, skal IBM opprette en egen gruppe som skal lage designutkast til produkter der brikken kommer til sin rett.

Les også

Til toppen