IBM skal utvide din hjernekapasitet

Ny mobilløsning inspirert av Harry Potter lover godt for alle som er glemske.

IBM skal utvide din hjernekapasitet

Ny mobilløsning inspirert av Harry Potter lover godt for alle som er glemske.

Forskere hos IBM har utviklet programvare som skal hjelpe oss å huske bedre.

Løsningen setter bilder, lyd og tekst fra mobiltelefoner i et system. Hensikten er å hjelpe brukere å huske navn, ansikter, samtaler og annen viktig informasjon.

Prosjektet, som har fått kodenavnet «pensieve», innebærer programvare som er laget for å kjøre på vanlige mobiltelefoner og PDA-er.

Teknologien legger assosiasjoner mellom ulike data som brukerne samler inn. Fordelen er ifølge IBM at løsningen forstår i hvilken kontekst dataene samles inn, og bruker den kunnskapen til å frembringe riktig informasjon når den senere skal hentes frem igjen.

- Det er som å ha en personlig hukommelsesassistent, uttaler Dr. Yaakov Navon, som i tillegg til å være prosjektets forskningsleder også er ekspert på bildeprosessering.

Navon mener at løsningen kan erstatte en rekke situasjoner der brukere ellers må ta i bruk søk på internett for å finne informasjon.

- Pensieve hjelper hjernen å huske dagligdagse ting som du ellers har en tendens til å glemme, sier han.

Magisk inspirasjon

Prosjektets navn er hentet fra J.K. Rowlings bok om Harry Potter og halvblodsprinsen. I boken er «the pensieve bowl», eller «tanketanken» på norsk, et sølvblankt steinkar som samler de tankene det blir for mye å tenke på.

IBM opplyser at teknologien også kan benyttes til å dele opplevelser og erfaringer med andre, og sånn sett bidra til en mer effektiv og bedre samhandling mellom kolleger.

Dagens mobile enheter har en rekke funksjoner som kan lagre data i sanntid. Den nye løsningen fra IBM blander teknikker som blant annet bildeprosessering, GPS-informasjon, tekst- og talegjenkjenning.

Pensieve hjelper hjernen å huske dagligdagse ting som du ellers har en tendens til å glemme Hvis du tar bilde av en person du møter på en konferanse, samt av vedkommendes visittkort, skal løsningen automatisk assosiere dataene fordi de ble lagret på samme tid og sted. Visitkortet skannes, og det hele lagres som en virtuell koffert, sammen med navnet på konferansen, og eventuelle andre relevante data.

Mange glemmer ansikter, men ved å taste inn vedkommendes navn, skal denne løsningen kunne gi deg frelse. Pensieve husker når og hvor dere møttes, og det skal være mulig å bla seg fremover og bakover i tid for å se hvilke hendelser som skjedde i samme tidsrom.

Tjenesten vil trolig kunne synkroniseres mot kjente adressebøker, som for eksempel Outlook.

IBM kommer ikke til å tilby denne løsningen direkte til forbrukere, men planlegger å levere tjenesten gjennom sine partnere.

Washington Post opplyser at løsningen ikke er produksjonsklar før tidligst om ett år.

IBM har lagt ut en video som demonstrerer løsningen på YouTube.

Til toppen