IBM skuffet innen konsulent

IBMs fjerde kvartal viste kraftig bedret resultat, men lite framgang på konsulentsiden.

IBMs fjerde kvartal viste kraftig bedret resultat, men lite framgang på konsulentsiden.

IBM leverte i går tall for kvartalet fram til 31. desember 2005, det fjerde i selskapets regnskapsår.

Sammenliknet med fjerde kvartal i 2004 var det ventet et omsetningsfall, fordi IBM ikke lenger selger PC-er. Samtidig var det ventet et bedre resultat, siden PC-avdelingen ikke var spesielt lønnsom. Begge forventningene har slått til.

Omsetningen falt med 12 prosent til 24,4 milliarder dollar. Resultatet økte med 13 prosent til 3,2 millioner dollar. Uten en avsetning til pensjoner hadde resultatet økt med 19 prosent.

Justert for valutasvingninger økte omsetningen med 8 prosent. Fjerner man PC-omsetningen fra fjerde kvartal 2004, falt omsetningen med 1 prosent. Valutajustert endres dette fallet til en økning på 3 prosent.

Omsetningen i Amerika falt med 6 prosent til 10,5 milliarder dollar (opp 3 prosent korrigert for PC-er og valuta). I Europa, Midtøsten og Afrika falt omsetningen med 16 prosent (opp 2 prosent justert for PC-er og valuta). I den tredje store regionen, Asia og Stillehavet, falt omsetningen 22 prosent til 4,5 milliarder dollar (ned 3 prosent justert for PC-er og valuta).

Tallene for fjerde kvartal bekrefter at IBM er først og fremst et konsulent- og tjenesteselskap. Omsetningen til Global Services er større enn omsetningen innen maskinvare og programvare til sammen.

Omsetningen til Global Services falt med 5 prosent til 12,0 milliarder dollar. Årsaken skal være en betydningsfull svikt i store outsourcingsavtaler.

Innen maskinvare falt omsetningen med 27 prosent til 6,9 milliarder dollar. Uten PC-er var det en økning på 6 prosent. Økningen var 5 prosent for stormaskiner og 4 prosent for Unix-maskinene pSeries. Den spesielle iSeries-familien opplevde et fall på 18 prosent, og x86-familien xSeries viste nullvekst, trass i større volum. Innen lagring økte omsetningen med 24 prosent.

Omsetningen av programvare holdt seg flat, på 4,6 milliarder dollar, selv om IBM kan trøste seg med at valutakorreksjon gir en vekst på 3 prosent. Økningen for Websphere, Tivoli og Lotus er henholdsvis 4,3 og 2 prosent. Rational falt med 2 prosent.

Analytiker Toni Sacconaghi ved Sanford C. Bernstein sier til Wall Street Journal at IBMs tall skuffer, særlig innen konsulent- og tjenester. Han mener IBM har vært flinke til å effektivisere driften, og er følgelig ikke så skuffet over dem som han er over Intel som også leverte kvartalstall i går.

Da tallene ble kjent, holdt IBMs aksjekurs seg flat.

Til toppen