JUSS OG SAMFUNN

IBM slipper gigantbot

EU avslutter granskning etter stormaskin-innrømmelser.

16. des. 2011 - 08:45

EU har besluttet å avslutte granskning av IBM for misbruk av monopolstilling innen stormaskiner og tilhørende tjenester.

IT-giganten inngår forlik og unngår dermed bøter i mange milliarder-klassen.

Forliket innebærer visse innrømmelser. IBM forplikter seg å tilby reservedeler og teknisk dokumentasjon til andre selskaper, som driver vedlikehold av stormaskiner i konkurranse med dem selv.

Tilbudet må også være lett tilgjengelig, og under det EU-kommisjonen kaller rimelige pris- og avtalevilkår. Forpliktelsen er juridisk bindende og gjelder de neste fem årene.

EUs konkurransekommissær Joaquin Almunia er fornøyd med å ha fått i stand en rask løsning på bekymringene knyttet til IBMs virksomhet.

- Teknologimarkedet beveger seg raskt. Derfor er det avgjørende å gripe inn i tide, heter det i en uttalelse fra Almunia.

Stormaskiner er fortsatt IBMs mest lønnsomme forretningsområde. Her klargjøres en zEnterprise-modell for leveranse ved selskapets produksjonsanlegg i delstaten New York. <i>Bilde: IBM</i>
Stormaskiner er fortsatt IBMs mest lønnsomme forretningsområde. Her klargjøres en zEnterprise-modell for leveranse ved selskapets produksjonsanlegg i delstaten New York. Bilde: IBM

EU-kommisjonen åpnet i juli 2010 etterforskning av IBM etter påstand om diskriminering i markedet for vedlikeholdstjenester til stormaskiner.

Det ble samtidig igangsatt en annen antitrust-granskning om tilgang til IBMs operativsystem zOS for bruk på tredjeparts emulatorløsninger. Den saken ble avsluttet i august i år etter at tre mindre rivaler trakk tilbake klagene sine.

- Vi er fornøyd med den endelige løsningen knyttet til visse deler av IBMs vedlikeholdspraksis for stormaskiner, og fornøyd med at EU-kommisjonens granskning nå er avsluttet, heter det i en uttalelse fra IBM, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kunne blitt dyrt

Uten en minnelig løsning på disse sakene ville IBM risikert skyhøye bøter fra EU-kommisjonen, i tråd med hva Microsoft og Intel har blitt tvunget til å betale i tidligere antitrust-saker.

EU-kommisjonen kan straffe selskaper for brudd på europeiske konkurranselover med bøter for opptil 10 prosent av totalomsetningen. For IBM som i fjor omsatte for nesten hundre milliarder dollar kunne straffereaksjonen dermed ha blitt en bot tilsvarende 60 milliarder norske kroner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.