IBM slipper nye disker med ruthenium-belegg

IBM har kunngjort generasjon to av disker med AFC - ruthenium-belegg - og tilbyr utgaver til stasjonære og bærbare PC-er, samt blad-servere.

AFC står for "antiferromagnetically coupled media" og viser til en teknologi der magnetiske lag i diskene skilles med et lag av grunnstoffet (metallet) ruthenium på bare tre atomers tykkelse. Skillet gjør det mulig å lagre data langt tettere i de magnetiske lagene. Teknologien er også kjent under betegnelsen "pixie dust", altså "alvestøv". IBM kunngjorde sine første AFC-disker i mars i år, men ventet til mai med å si noe mer om teknologien.

Ruthenium-belagte disker antas å kunne lagre opptil 16 gigabiter data per kvadratcentimeter innen 2003. Det forespeiler 400 GB disker på stasjonære PC-er (3,5 tommers disker), 200 GB på bærbare (2,5 tommer) og 6 GB på IBMs Microdrive - en éntommers diskmontert på et PC-kort. IBM er foreløpig alene om teknologien, men konkurrentene kan komme med egne ruthenium-belagte disker i løpet av et års tid.

Alvestøv er ikke det eneste fortrinnet til IBMs nyeste PC-disker. Selskapet har også lagt inn egenutviklet teknologi for å begrense støy og strømforbruk, og for å beskytte diskene mot fysiske sjokk.

Dagens nyheter er:

  • Deskstar 120GXP på 3,5 tommer for stasjonære disker, med kapasitet opptil 120 GB, hastighet på 7200 omdreininger per minutt og aksesstid på 4,17 millisekunder
  • Travelstar 60GH på 2,5 tommer for bærbare PC-er, med kapasitet opptil 60 GB, hastighet på 5400 omdreininger per minutt og aksesstid på 5,5 millisekunder
  • Travelstar 40GN på 2,5 tommer for bærbare PC-er, med kapasitet opptil 40 GB, hastighet på 4200 omdreininger per minutt og aksesstid på 7,1 millisekunder

IBM hevder at den nye 60 GB utgaven av Travelstar ikke bruker mer strøm enn forrige generasjons utgave med 48 GB.

De to nye Travelstar-modellene vil også gjøres tilgjengelig i en versjon døpt "enhanced availability", beregnet på utradisjonelle anvendelser, blant annet innen tettpakkede servere, også kalt "blad-servere" ("blade servers"). Dette er fullverdige servere på ett kort, der alle komponenter må gjøres så lite varmeutviklende som mulig, slik at de kan monteres tett inntil hverandre for å få plass til noen hundre i en vanlig rack. Følgelig satse det gjerne på prosessorer og disker opprinnelig utviklet med tanke på bærbare PC-er. I tillegg kreves egen elektronikk, blant annet spesielt utviklede brikkesett. Foreløpig er bladservere et lite utviklet marked, men IBM - og andre - sier de har stor tro på det.

Den nye Diskstar-modellene og Travelstar for bærbare PC-er er tilgjengelig umiddelbart, mens Travelstar-diskene for bladservere vil komme på markedet innen nyttår.

Til toppen