BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM sliter mot nyttårsaften

År 2000-problemet har truffet IBM midtskips og gir et svakt tredjekvartalresultat. Surt, når Sun og Microsoft ligger og cruiser i femtegir.

Einar Ryvarden
21. okt. 1999 - 10:52

Verdens største dataselskap la i går frem et skuffende kvartalsresultat. IBMs omsetning i tredje kvartal lirket seg opp til 162 milliarder kroner, en vekst på bare 5,2 prosent. Inntektene steg med 18 prosent til 13,5 milliarder kroner, noe som sjokkerte den amerikanske finansbransjen.

IBMs aksjekurs falt med hele syv dollar i løpet av kvelden i USA i går.

Les om IBMs PC-problemer:
IBM-sjef kutter butikksalg, går direkte
Tallene viser at IBM rammes hardt av år 2000-problemet. Selv om selskapet selger mye år 2000-hjelp, er det vanskelig å kompensere for at de store og tunge kundene nå ikke vil røre stormaskinene og sine andre kompliserte systemer før et godt stykke ut i januar.


I resultatmeldingen peker IBM-sjef Lou Gerstner på at IBM også fikk føle jordskjelvet i Taiwan og tøffere konkurranse på deler. IBM-sjefen summerer tørt kvartalet med ordet "blandet". Han advarer og sier at IBM vil slite med år 2000-problemet ut i neste kvartal. IBM Norge offentliggjør ikke kvartalstall, men informasjonssjef Gry Rohde Nordhus sier at den internasjonale situasjon også gjespeiler seg i Norge.

Dette er meget dårlige nyheter for Gerstner, fordi tallene viser at år 2000-problemet rammer databransjen skjevt. I går offentliggjorde Microsoft et nytt komet-kvartal med inntekter på hele 16,8 milliarder kroner. Gates kan smile over en margin på utrolige 40 prosent, mens IBM må nøye seg med 8,3 prosent.

Se lenke til hele kvartalsmeldingen på IBMs hjemmeside.

- IBM kjørte ikke ned i en søledam, de kjørte ned en tre meter dypt krater, sier Merrill Lynch-analytiker Steven Milunovich til Wall Street Journal.

Også Sun la nylig frem svært hyggelige tall, noe som viser at IBM ikke kan unnskylde seg med at det er maskinvare-leverandørene som rammes. For syvende kvartal på rad øker Sun, blant annet på bekostning av IBM. Scott McNealy omsatte for 24 milliarder kroner i tredje kvartal, en vekst på 25 prosent fra tredje kvartal i fjor. Inntektene har doblet seg til 2,1 milliarder, noe som ga finansbransjen i USA kollektivt hakeslepp forrige onsdag.

IBM har de senere årene satset hardere på konsulentvirksomhet og salg av deler, men salg av datamaskiner står fremdeles for halvparten av omsetningen og dette salget falt med tre-fire prosent. Analytikerne hadde ventet seg en svak vekst, skriver avisen Wall Street Journal.

De dårlige nyhetene sendte aksjekursen ned fra 107 til 100 dollar i går kveld i USA. Så sent som 13. juli sto IBM-kursen i 139 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.