IBM sparer milliarder på å flytte jobber til India

Interne IBM-dokumenter viser årsbesparelser på over en milliard kroner ved å flytte jobber til lavkostland.

Interne IBM-dokumenter viser årsbesparelser på over en milliard kroner ved å flytte jobber til lavkostland.

Wall Street Journal har igjen fått tak i interne IBM-dokumenter om strategisk overføring av programmeringsjobber fra USA til Brasil, India og Kina. Dokumentene er datert november og desember 2003 og gjenspeiler tiltak som ennå ikke er offisielt lagt fram, verken internt eller eksternt. De inneholder mange råd til ledere om hvordan de skal informere dem som skal miste jobbene sine, blant annet ord og vendinger som ikke skal benyttes, og om formuleringer om at de vil få hjelp til å finne seg andre jobber innenfor IBM.

Offisielt sier IBM at de i år vil øke tallet på ansatte fra 315.000 til 330.000, og at opp mot en tredel av de nye jobbene vil være i USA. Oppbemanningen kommer på bakgrunn av vellykkede kostnadsreduksjoner på til sammen 7 milliarder dollar i 2003, og planer om kostnadsreduksjoner på ytterligere 7 milliarder dollar i år.

Det er jobber innen programmering og utvikling som skal flyttes fra miljøer i Connecticut (Southbury), New York (Poughkeepsie), North Carolina (Raleigh), Texas (Dallas) og Colorado (Boulder) til miljøer i India (Bangalore), Kina (Shanghai og Dalian) og Brasil (Sumare). Flyttingen vil gjennomføres over tid, og det er snakk om opptil fem tusen arbeidsplasser. Utlendingene som skal få jobbene, vil trenes og skoleres i USA. IBM regner med at dem som skal miste jobbene, skal stå for opplæringen. Programmet begynner i år, og vil medføre økte kostnader på 19 millioner dollar i 2004. I 2005 vil omleggingen gi en gevinst på 40 millioner dollar. Fra og med 2006 vil den årlige besparelsen nå 168 millioner dollar, eller godt over en milliard kroner.

Sammenliknet med IBMs samlede kostnadsreduksjon på 7 milliarder dollar er dette svært beskjedent. På den andre siden kan en vellykket overføring anspore til å flytte flere enn de fem tusen som flyttingen omfatter i dag.

Årsaken til innsparingen er lønnsforskjellen. Kostnadene for en relativt fersk programmerer er anslått til 12,50 dollar per time i Kina, mot 56 dollar per time i USA. Begge tallene omfatter lønn og sosiale utgifter. En kinesisk seniorutvikler koster 18 dollar per time mot 66 dollar i USA, og en prosjektleder 24 dollar per time mot 81 dollar i USA.

Wall Street Journal peker på at Accenture nylig har sagt de vil utvide sin satsing i India til 10.000 arbeidsplasser, mens Google meldte i desember at de vil etablere et eget utviklingsmiljø i India i løpet av året.

Til toppen