ANALYSER

IBM stadig størst blant utviklere

Markedet for verktøy til å utvikle programvare opplevde sunn vekst i fjor.

Fra IBMs brosjyre for verktøyet Rational Jazz.
Fra IBMs brosjyre for verktøyet Rational Jazz.
15. juni 2009 - 16:18

I en ny undersøkelse om det globale markedet for utviklerverktøy, Market Share: Application Development Software, Worldwide, 2008, konkluderer analyseselskapet Gartner med at det har vært en vekst fra 2007 til 2008 på 4,2 prosent, til 7,3 milliarder dollar. Til sammenlikning er det globale markedet for alt som har med beslutningsstøtte og analyse å gjøre på 8,8 milliarder dollar.

Fra 2006 til 2007 vokste markedet for utviklerverktøy med 11,2 prosent. Vekstraten har med andre ord gått kraftig ned. Gartner peker på at en vekst på 4,2 prosent må betraktes som positivt, siden det dreier seg om et forholdsvis modent marked: Bedrifter ser ut til å utsette investeringer heller enn å sløyfe dem. Fra tredje kvartal venter Gartner at vekstraten vil øke igjen.

De to faktorene som spiller størst rolle for det samlede markedet for utviklingsverktøy er kundenes ønske om å holde kostnader i sjakk, og samtidig sikre en helhet over løsningene som de tilbyr.

Gartner peker videre på økt interesse for verktøy innen testing av særlig sikkerhet, men også av kvalitet: Verktøy for sikkerhetstesting – både dynamisk og statisk testing – økte med hele 39,2 prosent. Verktøy for kvalitetstesting økte med 5,5 prosent.

Andre trender som gjør seg gjeldende, er at organisasjoner søker å tillempe tjenesteorientert arkitektur (SOA) også i sine utviklermiljøer, og at man forbereder seg på å kunne selv tilby programvare som tjeneste eller gjennom nettskyen.

Fra IBMs brosjyre for verktøyet Rational Jazz.
Fra IBMs brosjyre for verktøyet Rational Jazz.

Regionalt sett økt markedet for utviklerverktøy mest i Asia/Stillehavet, med 12,1 prosent, og minst i Nord-Amerika, med 1,6 prosent. I de øvrige regionene er økningen 9,8 prosent i Øst-Europa, 7,9 prosent i Midtøsten og Afrika, og 6 prosent i Vest-Europa.

Alle de tre store innen utviklerverktøy – IBM, Microsoft og HP – har kjøpt opp mindre aktører, og alle øker sin omsetning mer enn markedet. Økningen til HP er oppsiktsvekkende 17,6 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.