IBM starter salget av sjakk-server

IBM har startet salget av teknologien selskapet utviklet gjennom sjakkmaskinen Deep Blue og Blue Gene.

IBM har startet salget av teknologien selskapet utviklet gjennom sjakkmaskinen Deep Blue og Blue Gene.

IBM skaffet seg mye PR med da selskapets Deep Blue-maskin vant over Garry Kasparov, men mange stilte seg kanskje spørsmål om hvorfor IBM brukte så mye penger og tid på sjakk.

Svaret er at regneteknikken man må bli flinke på i sjakk, kan brukes til mye annet rart. Neste oppgave IBM kastet seg over var genforskning og protein-analyse, noe som krever ekstrem regnekapasitet.

Nå er IBM ferdig med utviklingen av sine super-regnemaskiner og starter det kommersielle salget av teknikken. IBM supermaskin egner seg best til omfattende regneoppgaver inne simulering og forskning, ikke for distribuert lagring og prosessering, som for eksempel driften av Google.

IBMs design baserer seg på bruk av Linux. På hver node i regnenettverket i maskinen ruller en Linux-versjon med kun de nødvendige bitene. Nodene og hele maskinen styres av Novel Suse Linux Enterprise Server 9.

I et rack står det 1024 modifiserte PowerPC-prosessorer og så kan man stable opp til 64 racks ved siden av hverandre. Hver rack gir en ytelse på 5,7 teraflops og koster to millioner dollar. Fordelen med designet er ekstrem regnekraft til en lavere pris enn andre systemer. IBM-systemet er også laget kompakt fordi det skaper mindre varme og tar dermed mindre.

IBM har allerede solgt den første Blue Gene/L-maskinen til det amerikanske energidepartementet som skal bruke maskinen til simulering av kjernfysiske bomber.

Til toppen