BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM straks klar med Power5 Unix-servere

IBM står på terskelen til å lansere sine første Unix-servere med den nye Power5-prosessoren.

5. juli 2004 - 10:53

I begynnelsen av mai lanserte IBM sine første servere med den nye Power5-prosessoren. Disse maskinene, døpt eServer i5, var en videreføring av iSeries-maskinene, tidligere kjent som AS/400. Operativsystemet ble for anledningen omdøpt fra OS/400 til i5/OS.

Ved denne lanseringen antydet IBM at Unix-varianten av Power5-serveren vil hete eServer p5, og forklarte at maskinvaren i de to variantene vil være identisk. Det som har forsinket p5 i forhold til i5 er følgelig oppdateringen av operativsystemet.

    Les også:

Ifølge ZDNet, vil eServer p5 lanseres 13. juli, i modeller med to, fire og 16 prosessorer. En modell med 64 prosessorer kommer i et seinere kvartal. Prosessorene vil komme i klokkefrekvenser på 1,5 GHz, 1,65 GHz og 1,9 GHz. De produseres etter en 130 nanometers prosess. Det er varslet en Power5+ som skal produseres etter en 90 nanometers prosess.

Felles for p5 og i5 er partisjonering, mikropartisjonering og virtualisering. Teknologien som løser dette – Power Hypervisor – ligger på et nivå rett under operativsystemet. Den opprinnelige tillempningen til Power-prosessorene kom under iSeries-operativsystemet OS/400 V5R2, og er nå trukket ned som et felles lag for både i5/OS og AIX – og på sikt også Linux.

Hypervisor tillater partisjonering, der prosessor, minne og I/O til omdisponeres mellom virtuelle maskiner etter behov, og mikropartisjonering der én prosessor kan deles i et antall virtuelle maskiner. En fireveis p5 eller i5 kan følgelig deles opp i opptil 40 ulike virtuelle servere. De 40 ulike serverne deler fysiske koplinger til både nettverk og lagring. Det kan opprettes og nedlegges virtuelle servere etter behov, uten omstart av den fysiske maskinen. Hypervisor håndterer også drift av partisjonering og virtualisering, samt IBMs «Capacity on Demand» tjenester, der prosessorer og minnemoduler som man ikke har betalt for, kan aktiveres når man trenger dem, permanent eller midlertidig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.