BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM superdata for genforskere

IBM skal bygge verdens største privateide supermaskin for NuTec Sciences. Klyngen av 1250 p640-maskiner skal brukes til å kartlegge gener som disponerer for alvorlige sykdommer.

19. des. 2000 - 15:59
IBM eServer pSeries 640. <i>Foto:  IBM</i>
IBM eServer pSeries 640. Foto:  IBM

p640 er inngangsmodellen i maskinserien kjent som RS6000 før IBM døpte om alle serverne sine for å bygge opp varemerket eServer. Formelt heter maskinen eServer pSeries 640. Den er tilpasset montering i rack (høyden er 5 U), og tar opptil fire 64 biters kobberbaserte prosessorer av typen Power3-II.

1250 av disse maskinene skal koples sammen i en klynge som vil få til sammen 2,5 terabytes minne og 50 terabytes diskkapasitet. Den vesentlige programvaren, i tillegg til selve klyngesystemet, blir IBMs DB2 database. Denne skal betjene en rekke applikasjoner for å gi en tjeneste der genetisk informasjon kan sankes fra en rekke kilder og deles med forskere over Internett. Forskerne skal også gis tilgang til algoritmene som er utviklet av det amerikanske National Human Genome Research Institute for å bistå i analysen av genkombinasjoner som disponerer for bestemte sykdommer. Sykdommene som nevnes av IBM og NuTec Sciences er diabetes, hjertelidelser, slag og prostata- og brystkreft.

IBM regner med at klyngen vil være verdens kraftigste kommersielle superdatamaskin, med en kapasitet på 7500 milliarder flytetallsoperasjoner per sekund. Den vil også være blant verdens 10 kraftigste superdatamaskiner over hodet. Det er ikke opplyst annet om når maskinen settes i drift, utenom det noe vage "en gang i 2001". Heller ikke prisen er omtalt som annet enn "flere millioner dollar".

NuTec har fra før en maskin som består av et antall Sun-servere sammenkoplet for massiv parallellprosessering. Dette systemet brukes primært for store beregningsoppgaver innen bioteknologi, olje og legemiddelindustrien. Ytelsen er 360 milliarder flytetallsoperasjoner per sekund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.