BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM svarer på Zero Administration Windows

Det er i tiden å kutte datakostnadene gjennom å sentralisere makt til nettansvarlige, og hindre brukerne fra å boltre seg med ukontrollerte installasjoner og Internett-streif. Mens Microsoft må vente flere måneder med Zero Administration Windows, kommer IBMs WorkSpace On-Demand "allerede" i november.

Eirik Rossen
3. sep. 1997 - 11:25

WorkSpace On-Demand ble presentert i vår under kodenavnet Bluebird, og framsto da som en slags OS/2 "light" for NC-er. Etter en demonstrasjon av produktet i Australia i slutten av juni, ble det klart at det dreier seg om noe mer.

25. juni i år fikk en gruppe australske finansfolk innblikk i noe av den fremtiden IBM planlegger for dem. En bærbar PC (Thinkpad) koplet til en OS/2 Server ble startet opp: I stedet for å utløse sitt eget operativsystem, lastet PC-en Bluebird fra serveren, og viste bare et vindu med valg mellom tre applikasjoner.

Bluebird ble presentert som den nettansvarliges drøm: Et miljø der hun har full kontroll over hva brukerne kjører, blant et utvalg applikasjoner fra plattformer så ulike som Java, DOS, OS/2, X-Windows for Presentation Manager, 3270- og 5250-emuleringer - samt Windows. Dog krever 32 biters Windows-applikasjoner en Citrix Winfram-server i tillegg. Så lenge PC-en er koplet til nettet, gjøres egen harddisk, operativsystem og lokale applikasjoner helt utilgjengelige.

Fordelen for brukeren er å kunne gå fra maskin til maskin på nettet og få tilbake sitt eget arbeidsbord bare ved å logge seg på. Verden er altså ikke fortapt om maskinen skulle svikte - det er bare å sette inn en hvilken som helst reserve.

Fordelen for nettansvarlig er at all styring, vedlikehold og administrasjon av WorkSpace On-Demand-klienter foretas fra den sentrale serveren.

Foreløpig er WorkSpace On-Demand tenkt som et rent PC-produkt. Ifølge Information Week skal det ikke være planer om å implementere en klient til NC-ene i IBMs PowerPC-baserte Network Station-serie. Men det kan jo tenkes at Intel-baserte NC-er fra andre leverandører vil kunne kjøre en WorkSpace On-Demand-klient like enkelt som en PC.

IBM bekrefter at systemet skal gjøres tilgjengelig i løpet av november. Det kan bidra til å forlenge livet til OS/2 som serverplattform.

Mye av den samme funksjonaliteten er nedfelt i det Microsoft kaller Zero Administration Windows (ZAW). Den fulle implementeringen av ZAW kommer ikke før versjon 5.0 av Windows NT Server og Workstation som skal være klare en gang i annen halvdel av 1998. En delvis implementering kommer med Windows 98 som ikke blir tilgjengelig før tidligst ved årsskiftet. Microsofts utgave krever et minimum av lokal diskplass for mellomlagring.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra