IBM tapte 4,7 milliarder på PC-salg

Selv om IBM tjener stadig mer penger, faller salget. Og nå merker selskapet konkurransen fra Sun, Oracle og Microsoft.

Selv om IBM tjener stadig mer penger, faller salget. Og nå merker selskapet konkurransen fra Sun, Oracle og Microsoft.

Tidlig i påsken måtte Lou Gerstner igjen legge frem tall som til tross for høyere inntekter viser at IBMs omsetning faller fem prosent fra første kvartal i 1999. Ifølge analytikere skyldes noe av dette at kundene ikke har kommet skikkelig i gang etter overgangen til år 2000. Men det er ikke første gang IBM ikke klarer å øke omsetningen i første kvartal.
Les om IBMs problemer:
År 2000-problem torpederte IBM
IBM starter Internett-salg i Europa
IBM kutter i staben - igjen
Dell er størst, IBM er inne i dødsspiral
IBM sliter mot nyttårsaften
IBM-sjef kutter butikksalg, går direkte
Det underliggende problemet er at verdens største dataselskap sliter i motbakke mot sine mer spesialiserte konkurrenter på programvaresiden og særlig maskinvare-salget.


Fallet fordeler seg jevnt over hele IBM. Men det er IBMs gamle flaggskip, maskinvare, som stikker seg ut med et fall på hele 12 prosent. Dette gjelder både salget av ferdige maskiner og IBMs nye sastningsområde, salget av komponenter til andre leverandører hvor både salget av harddisker og minnebrikker faller.

Innenfor ferdige maskiner lyser det illrødt fra PC-divisjonen. IBM har lenge tapt store summer på produksjonen av maskinen de populariserte og første kvartal ble ikke noen unntak. PC-divisjonen tapte 4,7 milliarder kroner etter at salget av hjemmemaskiner falt med 45 prosent og bedrifts-PCer 30 prosent.

IBM selger fremdeles bra med Unix-servere, Intel-servere, bærebare maskiner og stormaskiner, men AS/400-markedet ser ut til å ha kommet til veis ende. "Store blå" blir stadig mer et konsulentselskap hvor denne divisjonen står for 39 prosent av omsetningen. IBM Norge offentliggjør ikke kvartalsresultater.

Til toppen