IBM tapte supertronen til Cray og AMD

«Road Runner» ble ingen match for «Jaguar» med over 224 000 kjerner.

Dette er verdens kraftigste superdatamaskin. Jaguar, en Cray XT5 med sekskjernede Opteron-prosessorer fra AMD, har tatt et langt skritt forbi IBM.
Dette er verdens kraftigste superdatamaskin. Jaguar, en Cray XT5 med sekskjernede Opteron-prosessorer fra AMD, har tatt et langt skritt forbi IBM. (Bilde: AMD)

«Road Runner» ble ingen match for «Jaguar» med over 224 000 kjerner.

En ny liste over verdens 500 kraftigste superdatamaskiner ble publisert fredag, i forkant av den offisielle presentasjonen i morgen på konferansen Supercomputing 2009 i Portland i delstaten Oregon i morgen.

Verdens første petaflop-maskin, IBMs «Roadrunner» ved USAs energidepartements Los Alamos National Laboratory, har tronet øverst på Top500-listen siden juni 2008. I juni i år ble den målt til 1,105 petaflop/s. Etter en repartisjonering i høst er den nå nede i 1,04 petaflop/s.

Cray XT5-maskinen «Jaguar» på Oak Ridge National Laboratory kom tett etter Roadrunner i både november i fjor og juni i år. I høst ble dens AMD Opteron-prosessorer oppgrader fra firekjerners-utgaven til sekskjerners. Etter denne oppgraderingen, som økte antallet kjerner i maskinen til 224 162 mot Roadrunners 122 400, ble Jaguar målt til 1,76 petaflop/s. Teoretisk skal den kunne nå helt opp til 2,3 petaflop/s.

Verdens tredje kraftigste supermaskin er nok en Cray XT5 som er oppgradert til sekskjernet AMD Opteron: «Kraken» ved USAs National Institute for Computational Sciences i delstaten Tennessee. Med 98 928 kjerner når den 832 teraflop/s, så vidt foran Europas kraftigste maskin, en IBM Blue Gene/P i Forschungszentrum Juelich i Tyskland, på 826 teraflop/s.

Femteplass innehas av Asias kraftigste maskin, Tianhe-1 ved Kinas nasjonale tungregnesentral i Tianjin. Den er også verdens kraftigste med Intel Xeon-prosessorer, og når 563 teraflop/s.

Norges kraftigste maskin er nummer 121 på listen: Universitetet i Bergens Cray XT4 med firekjernede AMD Opteron-prosessorer, på 40,6 teraflop/s. Norges nummer 2 er verdens nummer 192: HP-klyngen med Xeon-prosessorer til Universitetet i Tromsø er målt til 31,9 teraflop/s.

    Les også:

Til toppen