Dette er verdens kraftigste superdatamaskin. Jaguar, en Cray XT5 med sekskjernede Opteron-prosessorer fra AMD, har tatt et langt skritt forbi IBM.
Dette er verdens kraftigste superdatamaskin. Jaguar, en Cray XT5 med sekskjernede Opteron-prosessorer fra AMD, har tatt et langt skritt forbi IBM. (Bilde: AMD)

IBM tapte supertronen til Cray og AMD

«Road Runner» ble ingen match for «Jaguar» med over 224 000 kjerner.

En ny liste over verdens 500 kraftigste superdatamaskiner ble publisert fredag, i forkant av den offisielle presentasjonen i morgen på konferansen Supercomputing 2009 i Portland i delstaten Oregon i morgen.

Verdens første petaflop-maskin, IBMs «Roadrunner» ved USAs energidepartements Los Alamos National Laboratory, har tronet øverst på Top500-listen siden juni 2008. I juni i år ble den målt til 1,105 petaflop/s. Etter en repartisjonering i høst er den nå nede i 1,04 petaflop/s.

Cray XT5-maskinen «Jaguar» på Oak Ridge National Laboratory kom tett etter Roadrunner i både november i fjor og juni i år. I høst ble dens AMD Opteron-prosessorer oppgrader fra firekjerners-utgaven til sekskjerners. Etter denne oppgraderingen, som økte antallet kjerner i maskinen til 224 162 mot Roadrunners 122 400, ble Jaguar målt til 1,76 petaflop/s. Teoretisk skal den kunne nå helt opp til 2,3 petaflop/s.

Verdens tredje kraftigste supermaskin er nok en Cray XT5 som er oppgradert til sekskjernet AMD Opteron: «Kraken» ved USAs National Institute for Computational Sciences i delstaten Tennessee. Med 98 928 kjerner når den 832 teraflop/s, så vidt foran Europas kraftigste maskin, en IBM Blue Gene/P i Forschungszentrum Juelich i Tyskland, på 826 teraflop/s.

Femteplass innehas av Asias kraftigste maskin, Tianhe-1 ved Kinas nasjonale tungregnesentral i Tianjin. Den er også verdens kraftigste med Intel Xeon-prosessorer, og når 563 teraflop/s.

Norges kraftigste maskin er nummer 121 på listen: Universitetet i Bergens Cray XT4 med firekjernede AMD Opteron-prosessorer, på 40,6 teraflop/s. Norges nummer 2 er verdens nummer 192: HP-klyngen med Xeon-prosessorer til Universitetet i Tromsø er målt til 31,9 teraflop/s.

    Les også:

Til toppen