IBM tilbyr AIX 6-beta til alle brukere

IBM har store forhåpninger til sin nye Unix, og tilbyr nå AIX 6 som åpen beta, gratis for alle.

IBM tilbyr AIX 6-beta til alle brukere

IBM har ikke for vane å tilby fri tilgang til beta-utgaver av sine operativsystemer. I dag skjedde det imidlertid: En åpen beta av AIX 6, IBMs neste generasjon Unix, er lagt ut på nettstedet AIX open beta.

AIX 6 er først og fremst beregnet på å utnytte egenskapene i IBMs Power6-prosessor som ble lansert i slutten av mai, men kan også kjøre på eldre Power-baserte maskiner, nærmere bestemt Power4, PowerPC 970 og Power5.

Beta-utgaven skal gi brukere anledningen til å smake på nye egenskaper, og kanskje også øke erkjennelsen av fordelene man kan oppnå ved å bytte dagens Power5/AIX5 med den kommende kombinasjonen av Power6 og AIX 6.

    Les også:

AIX 6 gir nye egenskaper innen virtualisering. «Workload Partitions» skal redusere tallet på operativsysteminstanser som må kjøres når man skal konsolidere belastninger for å bruk ressurser mer effektivt og redusere kostnader. »Live Application Mobility» gjør at man kan flytte partisjoner fra en fysisk server til en annen uten å stanse applikasjonen, slik at ingen bruker merker hva som skjer.

sikkerhetssiden innføres rollebasert tilgang til spesifikke AIX-ressurser. Det er varslet flere egenskaper som skal gjøre AIX 6-systemer enklere å drifte og samtidig bedre tilgjengeligheten og påliteligheten.

Disse egenskapene skal også være tilgjengelige når man kjører AIX på eldre prosessorer enn Power6.

applikasjonssiden melder IBM at AIX 6 skal være fullt ut binært kompatibelt med tidligere utgaver av AIX 5L, tilbake til AIX 5.2.

Det eneste vilkåret for å være med på den åpne beta-utprøvingen av AIX 6, er at man godtar lisensavtalen. Det vil ikke ytes support direkte: Det skal i stedet opprettes et webforum der beta-prøvere kan diskutere seg i mellom. Forumet vil også gi tilgang til dokumentasjon, og gi anledning til å melde erfaringer tilbake til IBM.

IBM advarer at nye krypteringsegenskaper som er planlagt for AIX 6 ikke er lagt inn i den åpne betaen. De understreker også at installasjonen er forenklet: Det innebærer blant annet at installasjonsprosessen sletter alt som tidligere har vært lagret på maskinens disk.