IBM tilbyr datakraft på abonnement

Applikasjoner kjørt på virtuelle Linux-servere på IBM stormaskin skal koste fra 900 dollar måneden.

Datakraft på abonnement er en ide IBM og andre har lekt med lenge, helst i tilknytning til såkalt "grid computing" eller distribuert datakraft.

Les også

Ordningen som IBM nå kaller "Linux Virtual Services" ser ikke ut til å være avhengig av denne typen teknologien, selv om den kan komme godt med for å sikre at alle kundene får det de har krav på.

Den grunnleggende tanken er at kunden velger mellom forskjellige former for "datakraft", fra enkel Linux-server der man kjører egne applikasjoner, til pakker av Apache webserver på Linux, DB2, WebSphere applikasjonstjener eller WebSphere e-handelssuite. Datakraften kan også leveres som lagringsserver. Løsningene omfatter virtuell ruter og brannmur og andre tjenester. De kan utvides med blant annet tjenester for høy tilgjengelighet.

Selve maskinytelsen leveres i form av noe IBM har døpt "service unit" eller service-enhet. Tre slike enheter gir ytelse tilsvarende en enkeltstående Intel-server med én prosessor i 1 GHz. Grunnprisen er 300 dollar per måned per service-enhet, og det forutsettes minst tre service-enheter i hver kontrakt. IBM garanterer at du alltid skal få den kapasiteten du trenger, og at hendelige avvik på opptil ti prosent over kontrakten, ikke skal faktureres. Dersom man trenger mer datakraft regelmessig, er det gjort på et øyeblikk å øke abonnementet med en eller flere service-enheter. Driver du i en sesongorientert næring, kan du redusere tallet på service-enheter i perioder der du vet trafikken er laber.

Service-enhetene er virtuelle Linux-servere på en IBM stormaskin av typen zSeries 900. Disse maskinene kan deles opp i flere hundre virtuelle Linux-servere, og IBM hevder at hver av dem er like godt sikret mot det øvrige systemet som fysiske atskilte maskiner.

Les også

Linux Virtual Services - også kalt "eUtility" i en kommende annonsekampanje - skal være rimeligere enn tradisjonell outsourcing, der kunden kjører på en spesifikk maskin, og har mindre muligheter til å skalere etter skiftende behov. I forhold til det å eie og drifte egne servere, skal den nye tjenesten tilby besparelser på mellom 20 og 55 prosent.

Til toppen