IBM tilbyr gratis appserver

IBM har lansert en versjon av WebSphere i åpen kildekode, med utgangspunkt i Geronimo.

IBM har lansert en versjon av WebSphere i åpen kildekode, med utgangspunkt i Geronimo.

IBM har lansert en versjon av applikasjonstjeneren WebSphere i åpen kildekode, døpt IBM WebSphere Application Server Community Edition (WAS-CE).

Gratisproduktet beskrives som en «lettvekt» Java 2EE applikasjonsserver basert på åpenkildekode applikasjonsserveren Apache Geronimo. Den er beregnet på små og mellomstore bedrifter, eventuelt avdelinger.

WAS-CE er J2EE 1.4-sertifisert og tilbyr støtte til utviklerpakker fra både IBM og Sun. Det er en egen pluginn fra Eclipse for å lage, fordele og avluse applikasjoner, og det er støtte for servlet-kontaineren Apache Tomcat.

databasesiden er det støtte for Oracle, Microsoft SQL Server og MySQL. IBMs database Cloudscape, et Java-basert verktøy som ble skjenket til åpen kildekodemiljøet i august i fjor, er integrert i applikasjonstjeneren.

Til WAS-CE tilbyr IBM tre forskjellige supportalternativer, samt støtte til å overføre applikasjoner fra Gluecode, Geronimo og Tomcat. Gluecode består av åpen kildekodeutvidelser til Geronimo, utviklet av et selskap som IBM kjøpte i våres. Det rimeligste supportalternativet for WAS-CE skal koste rundt 900 dollar per server per år.

IBM lover at dersom du begynner med WAS-CE, og etter hvert trenger noe kraftigere, vil du få støtte fra IBM til å oppgradere til de mer avanserte betalversjonene av WebSphere.

Den viktigste gratiskonkurrenten til WAS-CE er JBoss. I en kommentar til eWeek sier JBoss at deres applikasjonsserver har et teknologisk forsprang på Geronimo tilsvarende flere års utviklingsarbeid, og at de også tilbyr åpen kildekodelløsninger for portaler, meldinger og håndheving av bedriftsregler. JBoss oppfordrer alle som vurderer å bruke WAS-CE til å støtte opp om en tjenesteorientert arkitektur (SOA) – eller mer avansert WebSphere for den saks skyld – å vurdere alternativene nøye.

En uavhengig analytiker vurderer derimot WAS-CE som et helt naturlig produkt fra et stort selskap som ønsker å ri åpen kildekodebølgen framfor å motarbeide den.

    Les også:

Til toppen