BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM tilbyr system mot hvitvasking

IBM har utviklet teknologi for å avdekke hvitvasking, et område hittil dominert av SAS Institute.

6. feb. 2004 - 10:08

I går kunngjorde IBM et samarbeid med det britiske programvarehuset Semagix om et system som skal hjelpe finansinstitusjoner til å avdekke hvitvasking av penger. Systemet skal få Citibank som tidlig kunde.

Det nye systemet kombinerer teknologi fra IBMs WebFountain-teknologi med Semagix-produktet Customer Information and Risk Assessment System (CIRAS).

WebFountain er et prosjekt som ble innledet for fire år siden ved IBM Almaden Research Center. Det går ut på å lage en plattform som er i stand til å forstå tekst, og som kan legges til grunn for en rekke anvendelser. En tidlig anvendelse av teknologien er Dow Jones-selskapet Factiva som bruker den til å tilby kunder løpende automatiserte oversikt over hvordan deres omdømme utvikler seg, slik det gjenspeiles i kommentarer og analyser på web.

    Les også:

Foranledningen til ideen om å bruke WebFountain mot hvitvasking er den amerikanske 11. september-loven Patriot Act, som pålegger finansinstitusjoner til løpende å vurdere faren for at aktive kunder hvitvasker penger. Kombinasjonen av WebFountain og CIRAS innebærer at informasjon hentet fra web kan sammenliknes med mønstre avdekket av interne systemer, også lagre av ustrukturert informasjon.

Patriot Act har gitt støtet til en rekke systemer rettet mot å avdekke hvitvasking. En av de mest aktive aktørene er SAS Institute, som også er inne på det norske markedet med sine applikasjoner for å avsløre hvitvasking.

Også norske Fast Search and Transfer har tenkt seg muligheten av å bruke avanserte søkemotorer som komponent i antihvitvaskingssystemer. Fast har levert systemer til politiet i flere land, og samarbeider med Cap Gemini om slike løsninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.