IBM tilbyr tjenerstyrte arbeidsflater

Et nytt produkt, On Demand Server, tidligere kjent under kodenavnet Orion, skal føre deg ett skritt nærmere drømmen om en verden der du kan finne igjen hele din personlige arbeidsflate fra en hvilken som helst maskin hvor som helst i verden.

Et nytt produkt, On Demand Server, tidligere kjent under kodenavnet Orion, skal føre deg ett skritt nærmere drømmen om en verden der du kan finne igjen hele din personlige arbeidsflate fra en hvilken som helst maskin hvor som helst i verden.

On Demand Server er det mest ærgjerrige av IBMs produkter i On Demand-serien. Fra tidligere kjenner vi Host On Demand og WorkSpace On Demand. Det siste er et bidrag til å forenkle driften av enkle arbeidsstasjoner - og forlenge livet deres - gjennom en ordning der stasjonens operativsystem lastes ned i det øyeblikk man logger seg på nettverket, med den startmenyen som nettansvarlige har valgt for den aktuelle brukeren. Løsningen er begrenset til strengt styrte lokalnett.

Host On Demand er en terminalemulator skrevet i Java, som brukeren henter ned i det øyeblikket den trengs. Idéen er at i stedet for å ha terminalemulatorer lokalt, holder det med en sentralt lagret Java-basert emulator på 600 til 900 kB. Administrator slipper ansvaret for nok en distribuert applikasjon, mens brukerne ikke merker noen forskjell.

On Demand Server er en applikasjonstjener som serverer brukeren det samme tilpassede åpningsbildet med de samme applikasjonene uavhengig av hvor man er i verden, og hva slags apparat man bruker til å logge seg på med. Det er en mellomvareløsning som gjør det mulig å pakke klient-delen av virksomhetskritiske applikasjoner i minimale Java-snutter. Disse Java-snuttene krever ikke annen programvare på klienten enn en Java virtuell maskin, f.eks. en vanlig nettleser. Med én og samme løsning kan bedriften nå den stasjonære brukeren med fet PC, PowerMac eller Unix-arbeidsstasjon, like enkelt som den omstreifende medarbeideren - enten denne nytter en fremmed maskin eller foretrekker en bærbar enhet som PC eller lommemaskin.

Brukerens arbeidsflate deles enkelt i to: Til høyre vises de applikasjonene man har tilgang til. Til venstre vises de applikasjonene man kjører. Terminalemulatorene fra Host On Demand er en typisk del av tilbudet. Forskjellen er at de nå, sammen en rekke andre applikasjoner, gjøres tilgjengelig til brukeren, bare denne har tilgang til organisasjonens nett, enten direkte eller via Internett. Applikasjoner som er tilpasset On Demand-standarden krever ingen ny påloggingsprosedyre - det holder med den som er gjennomgått når man taster URL-en til tjeneren med On Demand Server. Andre applikasjoner kan også gjøres tilgjengelige, men krever da, som Domino Mail, en ny pålogging.

Den som skal styre bedriftens bruk av On Demand Server, tilbys et enkelt grensesnitt der applikasjoner, brukere og grupper av brukere ordnes etter kjent mønster. Styringen kan integreres i andre pakker. Løsningen tilbyr SSL-kryptering, og tilgangskontroll per applikasjon, individuell bruker og grupper av brukere. Applikasjoner overvåkes og logges, og det går en alarm ved feil. På maskinsiden forenkles styringen enkelt, siden det er snakk om å holde rede på noen få tjenere, i stedet for et langt større antall klienter. Og blant tjenere kan man velge nærmest fritt, fra Intel-baserte maskiner til stormaskiner i S/390-serien.

- Diskusjonen om tynne kontra tykke klienter får en ny dimensjon med dette, sier Bjørn Tore Hoem i IBM Network Computing Software Division i Norge.

- Det er ikke snakk om å tvinge noen over på en ny type maskinvare. Det er snakk om å gjøre virksomhetskritiske applikasjoner så tynne som mulig, slik at de kan gjøres tilgjengelig helt uavhengig av klientmaskinen. Det gir en driftssituasjon med reduserte kostnader, større produktivitet og større fleksibilitet til å velge klientmaskin ut fra arbeidet som skal gjøres.

Bakgrunnsmateriale om denne nye løsningen finnes på nettstedet det vises til øverst i høyre marg.

Til toppen