BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM tjener mest på tjenester

På sitt femte årsmøte med analytikere, sa IBM-sjef Louis Gerstner at kraftig ekspansjon innen tjenester vil føre konsernet tilbake til en årlig vekstrate større enn ti prosent.

Eirik Rossen
14. mai 1998 - 17:11

For et par uker siden fortalte Gerstner på årsmøtet for aksjonærene, at selskapets organisatoriske snuoperasjon er over, og at utgiftene er under kontroll. Nå er tiden inne for ny vekst, og det er tjenestesektoren som vokser mest, sa Gerstner til 500 analytikere og journalister, hvorav halvparten var fysisk til stede, mens resten deltok per telekonferanse.

I regnskapsårets første kvartal sporet IBM 5 milliarder dollar av en samlet omsetning på 17,6 milliarder, til tjenestesektoren. På årsbasis kommer hver fjerde dollar av en omsetning på nesten 80 milliarder dollar fra tjenester, og den aktuelle årsveksten er 28 prosent. Raten har holdt seg over 20 prosent seks år på rad. Denne veksten kan ikke opprettholdes i det uendelige. Gerstner pekte på at dersom resten av konsernet holder seg til aktuelle vekstrater, vil den samlede vekstraten overstige ti prosent, selv om tjenester reduserer sin vekstrate med ti prosentpoeng. Men han går ikke med på at tjenester vil komme under 20 prosent årlig vekst i løpet av de nærmeste årene.

IBMs aktuelle årlige vekstrate er seks prosent. Den sterke dollarkursen gjør at konsernet har stadig større problemer med å vokse utenfor USA.

Innsatsen innen tjenester har fokusert på produktforenkling. Gerstner har hittil redusert tallet på tilbud fra over tre tusen til noe over hundre. Målet er å få det ned til hundre. Denne utviklingen skal gå parallelt med at vedlikeholdspakker ikke lenger skal bare gjelde reparasjoner, men avansere til støtte på systemnivå.

Gerstner sa seg fornøyd med IBMs innsats innen programvare, lagring og mikroelektronikk, samt produksjon på OEM-basis. Tapte markedsandeler til EMC innen de største lagringssystemene vil gjenvinnes gjennom nye produkter som skal kunngjøres snart, antakelig med den nye "magneto-resistive" teknologien. Supermaskiner og AS/400 går også tilfredsstillende. OEM-produkter omfatter særlig lagring og brikker, der IBMs nye kobber-baserte brikker har et stort potensial.

Inntekter fra stormaskinprogramvare fortsetter å vokse, men står nå for bare rundt to tredeler av konsernets samlede programvareomsetning, mot 90 prosent for fem år siden. Innsatsen i distribuerte programvare går primært gjennom døtre som Lotus og Tivoli.

Toppsjefen er mindre fornøyd med tjenere og arbeidsstasjoner i den nedre delen av ytelsesregisteret - også de rimeligere utgavene av RS/6000 - og med PC-er, der det raser en intens priskrig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.