BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM trekker seg fra petaflops-prosjekt

Uenighet om hvordan kostnadene til «Blue Waters» skulle dekkes.

9. aug. 2011 - 14:05

I år skulle IBMs petaflops-maskin «Blue Waters» ferdigstilles hos National Center for Supercomputing Applications (NCSA) ved University of Illinois Urbana-Champaign i USA. I stedet leser vi i dag at IBM har trukket seg fra fellesprosjektet med NCSA.

Årsaken beskrives slik: Teknologien som IBM utviklet med tanke på Blue Waters var mer kompleks enn forutsett, og krevde betydelig mer finansiell og teknisk støtte fra IBM enn ventet. NCSA og IBM greide ikke å bli enige om fordelingen av merkostnadene.

I henhold til avtalen vil IBM nå levere tilbake penger, mens NCSA leverer tilbake utstyr.

Blue Waters-prosjektet startet i 2007. Tanken var å bygge en maskin på 10 petaflops og gjøre den tilgjengelig for forskere og teknikere over hele verden, i motsetning til verdens øvrige petaflops-maskiner der den potensielle brukergruppen er svært begrenset.

Kjernen i IBMs Blue Waters-teknologi var en spesiell variant av Power7-prosessoren tilført egenskaper fra Cell-prosessoren.

Det sies i felleserklæringen fra NCSA og IBM at NCSA tror fortsatt at de vil kunne fullføre byggingen av en petaflops-maskin, og at de samarbeider med USAs National Science Foundation for å finne ut hvordan. Det heter videre at IBM og NCSA vil «se på andre måter» å videreføre arbeidsfellesskapet fra Blue Waters-prosjektet.

Overfor amerikansk Computerworld gir Rick Doherty i Envisioneering Group en teori om hva som kan ha skjedd: De skreddersydde løsningene beregnet på Blue Waters er innhentet av den allmenne teknologiske utviklingen, slik at IBM ikke kan vente å få igjen for sine investeringer ved å selge Blue Waters-teknologi på det åpne markedet.

Denne teorien forklarer både hvorfor IBM trekker seg, og hvorfor NCSA mener det kan være mulig å fullføre petaflops-prosjektet likevel.

Verken NCSA eller IBM har villet gi kommentarer utover den publiserte felleserklæringen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.