JUSS OG SAMFUNN

IBM troner på patenttoppen

Satte ny rekord.

IBMs toppsjef, Ginni Rometty, kunne feire at selskapet satte ny patentrekord - og for sitt 21. år på rad troner på toppen av listen over selskap som fikk innvilget patenter i 2013.
IBMs toppsjef, Ginni Rometty, kunne feire at selskapet satte ny patentrekord - og for sitt 21. år på rad troner på toppen av listen over selskap som fikk innvilget patenter i 2013. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
15. jan. 2014 - 08:40

I 2013 fikk IBM innvilget 6 809 patenter i 2013, noe som er ny rekord for selskapet. Den voldsomme patent-skrivingen gjorde at selskapet, for sitt 21. år på rad, ble det selskapet i verden som fikk flest patenter innvilget.

IBMs patenter kommer fra 41 ulike land og mer enn 31 prosent av patentene kommer utenfra USA, skriver Bloomberg News. Bak IBM kommer sør-koreanske Samsung (4 675 patenter) og japanske Canon (3 825).

Patenter kan gi en god indikasjon om hvor IBM ser den teknologiske fremtiden. I fjor kom patentveksten hovedsakelig fra analyse fra store datamengder, eller Big Data. Ett eksempel som blir trukket frem av Bloomberg er Watson, som IBM kaller kognitiv databehandling.

Watson ble forrige uke skilt ut som en egen enhet i IBM, som håper å kunne kommersialisere supermaskinen som for alvor ble kjent da den vant en Jeopardy-konkurranse på amerikansk fjernsyn.

Men selv om IBM har vært som en grossist å regne hva gjelder patenter, har selskapets omsetning falt de siste seks kvartalene. Det gjør forskningsinnsatsen til selskapet, som var på mer enn seks milliarder dollar årlig fra 2010 til 2012, enda mer imponerende.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.