BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM utfordrer Sun på pris/ytelse

IBMs "Ravn" - kodenavnet på bedriftsserveren RS/6000 S70 med inntil tolv 125 MHz PowerPC-prosessorer - skal utfordre Sun-serverne Ultra Enterprise 5000 og 6000 på pris/ytelse.

Eirik Rossen
6. okt. 1997 - 11:23

De første leveransene av S70 starter for alvor 14. november. Maskinen drives av den nyeste utgaven av IBMs Unix-dialekt, det vil si 64 biters systemet AIX 4.3.

Tidsskriftet Sunworld Online som følger nøye med i det konkurrentene driver med, siterer AIX-strategen Bill Sandve på påstanden om at IBMs ravn utfordrer Sun på pris/ytelse. Ifølge Sandve har IBM laget en velbalansert skalerbar plattform som vil kunne leve i mange år.

Serversystemet IBM RS/6000 S70.
Serversystemet IBM RS/6000 S70.

Systemet kan ta tre fireprosessors CPU-kort, og tilbys i konfigurasjoner med fire, åtte og tolv prosessorer. IBM planlegger å ha ferdig nye 250 MHz-prosessorer klarer innen et års tid, på kort som gjør det mulig å oppgradere S70-maskinene.

Systemet er hittil testet for inntil 16 GB hovedminne. Men det er spor for 20 minnekort, slik at når IBM neste år produserer minnekort på to i stedet for én GB, vil S70s maksimale hukommelse kunne økes til hele 40 GB.

I/O ordnes gjennom fire skuffer. Hver av disse rommer 14 PCI-spor, hvorav fem 64 biters og ni 32 biters.

AIX 4.3 har den egenskapen at det kan kjøre 64 og 32-biters applikasjoner samtidig. Det gir brukeren den fordelen at maskinen kan umiddelbart settes i produksjon med dagens programvare, som så kan oppgraderes til 64 biters utgaver etterhvert som programvarehusene får oppgradert dem.

Ifølge Wall Street Journal vil IBMs nye servere kunne håndtere inntil 18.000 transaksjoner per minutt. Avisa skriver at IBM tar sikte på å komme på høyde med konkurrenter som Sun, Hewlett-Packard og Digital Equipment. RS/6000-omsetningen er ikke spesielt betydelig, men med bruttomarginer på opptil 50 prosent, har den mye å si for IBMs resultat. Produksjonskostnadene for de nye serverne kuttes blant annet ved å bruke mange av de samme komponentene som inngår i IBMs AS/400-maskiner.

IBMs andel av det Unix-baserte bedriftsservermarkedet skal ligge rundt 10 prosent. RS/6000-maskinene fikk stor publisitet i forbindelse med "Deep Blue"-seieren over sjakkmesteren Garry Kasparov. Analytikerne sier at IBM likevel har tapt markedsandeler. Selv om de nye maskinene ikke vil komme opp i samme ytelse som den Alpha-baserte serien til Digital, tror de at IBM nå har et godt utgangspunkt for å ta igjen det tapte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.