IBM

IBM nærmer seg vekst for første gang på over fire år

Vokser der det teller.

IBM-toppsjef Ginni Rometty later til å være i ferd med å lykkes med selskapets forvandling. Arkivbilde.
IBM-toppsjef Ginni Rometty later til å være i ferd med å lykkes med selskapets forvandling. Arkivbilde. Bilde: IBM Events
19. juli 2016 - 10:20

Omsetningen har falt 17 kvartaler på rad, sammenlignet med samme periode året før.

Det er lett å fnyse av at IT-giganten ikke har opplevd vekst de siste fire årene, men ikke desto mindre er det lyspunkter i regnskapet IBM la fram i går.

IBM vokser der det teller

Det er de såkalte «strategiske imperativene» som redder dagen.

Omfattet er satsinger som nettsky, dataanalyse og kognitive Watson-løsninger, mobilitet og sikkerhet.

Totalt står disse nysatsingene for 8,3 milliarder dollar av inntjeningen siste kvartal. Det er opp 12 prosent. Cloud eller nettsky omsatte for 6,7 milliarder dollar, opp 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Da er det ikke fullt så viktig at IBMs omsetning falt tre prosent til 20,2 milliarder dollar.

Under ledelse av toppsjef Ginni Rometty har IBM lenge jobbet med å forvandle selskapet. Maskinvare har vært et nullspill eller til og med en satsing de isolert taper penger på, hvis man da ikke teller med innbringende konsulentbistand og lisensiering av programvare.

– IBM fortsetter å etablere seg selv ledende leverandør av kognitive løsninger og som et nettskyplattform-selskap. Ved å gjøre dette skaper vi nye forretningsmuligheter på nye områder utenfor det tradisjonelle IT-markedet, sier Rometty i en uttalelse mandag.

Det skjer ikke av seg selv. Finansdirektør Martin Schroeter peker på at IBMs investeringer innen forskning og utvikling har økt. I første halvår investerte de rundt 2 milliarder dollar på dette, samt foretok 11 oppkjøp av virksomhet for samlet over 5 milliarder dollar.

LES OGSÅ: Nå skal IBM satse hardt på Watson i Norge

Det nye IBM er i rute

Nysatsingene innen cloud computing, dataanalyse og kognitive løsninger, eller samlet sett de «strategiske imperativene» Ginni snakker om, skal etter tidligere varslede planer utgjøre 40 prosent av IBMs samlede inntekter innen år 2018.

Og det kan ikke være noen tvil om at de er godt i rute. I går meldte selskapet at forretningsområdet de siste 12 månedene omsatte for 30,7 milliarder dollar, eller 38 prosent av totalomsetningen.

Programvare og tjenester gir høyere marginer enn den tradisjonelle serverproduksjonen.

Kognitive løsninger, et forretningsområde som inkluderer Watson og dataanalyse har bruttomarginen på 82,2 prosent siste kvartal. Og omsatte for 4,7 milliarder dollar, opp 4 prosent.

Global Business Services, selskapets konsulentvirksomhet, omsatte for 4,3 milliarder, ned 3 prosent.

Technology Services and Cloud Platform segmentet, det vil si tjenester innen drift og infrastruktur dro inn 8,9 milliarder dollar. Her er utviklingen ned 0,5 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Stormaskin, Power og lagring, samlet i Systems-segmentet. Total omsetning på 2 milliarder dollar. Her går det tradisjonelt i produktsykluser, men omsetning på maskinvare er ned 28 prosent og operativsystemer ned 4 prosent mot samme kvartal i fjor. Det største fallet er på stormaskin (z Systems) med 40 prosent reduksjon. Power-servere fikk omsetningen redusert med 24 prosent og lagringsprodukter er ned 13 prosent.

Det er følgelig de nyere satsingsområdene som sparker ifra seg for IBM. Fortsetter utviklingen i denne takten vil selskapet kunne trosse de siste fire årenes negative omsetningsvekst. Kanskje allerede om et kvartal eller to, mener det amerikanske businessmagasinet Quartz.

LES OGSÅ: Atea satser på IBM SoftLayer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.