IBM vil danne patent-kollektiv

IBM vil danne et konsortium for å gjennomgå amerikanske patenter og luke ut verstingene.

IBM vil danne et konsortium for å gjennomgå amerikanske patenter og luke ut verstingene.

Flommen av patentsøknader øker raskere enn USAs patentkontor makter å utvide arbeidsstokken. IBM, som i fjor for trettende år på rad var selskapet med flest innvilgede patenter – 2 941 – foreslår å danne et konsortium av selskaper som kan gjennomgå søknadene og gi tilbakemeldinger til patentkontoret.

Ideen er at konsortiet skal organisere gjennomgangen av patentsøknadene i det de publiseres, og bygge opp nettverk av eksperter som varsles straks det dukker opp nyheter innen deres interessefelt.

Modellen for denne gjennomgangen er prinsippet bak åpen kildekodeprogramvare, der utviklere legger ut sin kode i håp om at andre kan bidra til å bedre den.

Konsortiet skal i første omgang ta seg av patentsøknader som gjelder programvare. IBM håper at flere tusen eksperter vil kunne delta.

I tillegg til IBM skal blant annet Linux-selskapene Red Hat og Novell delta i konsortiet, samt Open Source Development Labs (OSDL) som driver en patentallmenning for åpen kildekodefellesskapet.

Som ledd i patentkontrollen, skal OSDL bygge opp en database over eksisterende programvare, for å gjøre det enklere å finne fram til kode som allerede gjør det noen prøver å ta patent på.

I tillegg til patentkontroll og database over eksisterende kode, skal konsortiet også stå for et kvalitetssystem for patenter, døpt Patent Quality Index.

USAs patentkontor har offisielt uttrykt støtte til initiativene, og sier de håper mange vil slutte opp om dem. Kontoret skal avholde et offentlig møte om dem 16. februar.

    Les også:

Til toppen